Het is verstandig om wat contant geld in huis te hebben voor noodgevallen. Vanwege toegenomen geopolitieke spanningen wordt dat zelfs aangeraden. Mag je eigenlijk onbeperkte hoeveelheden contant geld in huis hebben? En hoe zit dat met de Belastingdienst? Moet je vanaf een bepaald bedrag aan contanten belasting betalen?
De Nederlandsche Bank (DNB) adviseerde burgers enige tijd geleden om uit voorzorg wat contant geld in huis te hebben. Zo heb je altijd wat geld om in geval van nood in enkele basisbehoeften te kunnen voorzien. Dit advies geldt onder meer voor een scenario van een cyberaanval waardoor het digitale betalingsverkeer tijdelijk niet functioneert.
Maar is er eigenlijk een limiet aan de hoeveelheid contant geld die je in huis mag hebben? En vanaf welk bedrag kijkt de Belastingdienst mee? Dat leggen we uit in dit artikel.
Er is geen wettelijke limiet voor de hoeveelheid contant geld die je maximaal in huis mag hebben. In theorie mag je dus net zo veel contant geld in huis bewaren als je maar wilt.
Maar is dat wel zo verstandig? We zetten wat voor- én nadelen op een rij.
Gemak is een belangrijke reden. Je kunt immers meteen bij je geld en je hoeft niet eerst naar een geldautomaat of bank.
Voor sommigen is ook privacy een belangrijke overweging. Waar digitaal betalingsverkeer altijd sporen achterlaat, is het veel moeilijker om contante geldstromen te traceren.
Tegenwoordig is er geen sprake van en het is sowieso best uitzonderlijk, maar in het scenario van negatieve spaarrente kost het je niets als je ervoor kiest om contant geld in huis te houden in plaats van het op de bank te zetten. De laatste keer dat de spaarrente negatief was, was tussen april 2021 en oktober 2022. Dit trof alleen vermogende klanten, want de negatieve spaarrente had alleen betrekking op tegoeden boven de 100.000 euro.
Ook kun je besparen op bankkosten: een veel gehoorde klacht is immers dat de tarieven die banken in rekening brengen voor hun dienstverlening steeds hoger worden zonder dat er meer service tegenover staat, en dat terwijl ze genoeg winst maken.
Dit laatste punt is puur hypothetisch, vertellen we er meteen bij. Het is in Nederland namelijk zo goed als onmogelijk om zonder bankrekening te leven en het is ook in praktisch opzicht gewoon niet realistisch om wél een bankrekening te hebben, maar alsnog al je geldzaken contant te doen.
Het komt er simpelweg op neer dat je gewoon een bankrekening nodig hebt. Salaris, toeslagen, pensioen, uitkeringen of een belastingteruggave, het wordt niet eens contant uitgekeerd. En dat geldt andersom ook voor het betalen van de huur of hypotheek. Je kunt zonder bankrekening eigenlijk niet op een normale manier deelnemen aan het betalingsverkeer, en al helemaal niet als jouw enige motivatie is om een paar tientjes aan bankkosten te besparen op jaarbasis.
Dan de nadelen. Het is om verschillende redenen niet zo verstandig om grote sommen contant geld in huis te bewaren. Denk aan het risico op diefstal, verlies of schade. Is er sprake van een inbraak? Gooi je een oud matras weg waar een envelop met bankbiljetten in verstopt zat? Of ontstaat er brand in huis? Dan heb je een probleem.
Denk ook aan de verzekering. Het wordt verzekeringstechnisch mogelijk een ingewikkeld verhaal. Want hoe verzeker je een contant geldbedrag en hoe garandeer je dat de verzekering je volledig schadeloos stelt als een stapel bankbiljetten verbrandt?
Veel inboedelverzekeringen dekken relatief geringe bedragen aan contanten. De kans dat jouw verlies niet volledig wordt gecompenseerd als je enorme sommen contant geld in huis hebt, is dus reëel. Ook loop je – zolang er geen sprake is van negatieve spaarrente – rente mis als je grote sommen geld contant in huis houdt.
Tot slot kijkt de Belastingdienst mogelijk ook mee. Daar gaan we het nu over hebben.
Hoewel je dus onbeperkte hoeveelheden contant geld in huis mag hebben, moet je vanaf een bepaald bedrag wél belasting betalen. Kortom: de Belastingdienst wil graag weten hoeveel contant geld je in huis hebt.
In 2025 geldt voor alleenstaanden een limiet van 661 euro aan contant geld, aldus de Belastingdienst. Contante hoeveelheden geld tot deze grens hoef je niet op te geven bij de Belastingdienst en je betaalt er dan ook geen belasting over.
Voor fiscale partners wordt dit bedrag verdubbeld en geldt dus een limiet van 1322 euro aan contant geld. Een groter bedrag aan contant geld in huis? Dan moet je het opgeven bij de belastingaangifte.
Opmerkelijk feitje waar vermoedelijk slechts weinigen van op de hoogte zijn: ook cadeaubonnen tellen mee. Heb jij bijvoorbeeld een Boekenbon met een saldo van 50 euro in een bureaulade liggen? Dan wordt dit belastingtechnisch gezien als 50 euro in contanten.
Vooropgesteld: uiteraard raden wij niemand aan om belasting te ontduiken door bijvoorbeeld dingen te verzwijgen tijdens het doen van je belastingaangifte.
Daarentegen moeten we erkennen dat de kans gering is dat je wordt betrapt. Als jij thuis 3000 euro in een envelop hebt liggen, is de kans niet erg groot dat je gepakt wordt als je ervoor kiest om dat niet te vermelden op je belastingaangifte. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat inspecteurs van de Belastingdienst met groots vertoon de voordeur komen intrappen om jouw bureaulades te controleren. Maar in principe behoort een controle altijd tot de mogelijkheden, óók voor particulieren.
Wél kan het niet melden van contanten leiden tot flinke boetes, mocht de Belastingdienst er toch achter komen dat je het bezit van contant geld hebt verzwegen. Deze boetes kunnen oplopen tot 300 procent van het niet opgegeven bedrag. En zo kan het je uiteindelijk toch een hoop geld kosten.
Bron: Belastingdienst, Raisin
Thema's:
Meer over:
contant geld, contant, geld, belastingvrij, belastingdienst, limiet, belastingaangifte, kassa's hulpartikelenMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!