Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Koopkracht: Nederlanders hebben dit jaar en volgend jaar meer te besteden

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3031 keer bekeken
  •  
euro_geld_1280px

De koopkracht van de meeste Nederlanders neemt dit jaar en volgend jaar toe. Die stijging is vooral te danken aan een stijging van de reële lonen. Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft daalt, maar blijft ook volgend jaar nog rond de half miljoen.

Cao-lonen en uitkeringen stijgen

De mediane koopkrachtstijging in 2025 is 0,7% en in 2026 is deze 1,0%. Deze toename komt voornamelijk door een stijging van de reële lonen. De cao-lonen nemen dit jaar namelijk met gemiddeld 5% toe, en volgend jaar komt daar nog eens 4,2% bij. Ook de uitkeringen gaan omhoog.

Inflatie stijgt minder hard dan lonen

Hoewel de prijzen stijgen, gebeurt dat minder snel dan de inkomens. Zo is er dit jaar sprake van een gemiddelde inflatie van 3,2% en volgend jaar 2,6%. Doordat de lonen harder stijgen, gaan de meeste Nederlanders er financieel op vooruit.

Niet iedereen profiteert

Vrijwel alle groepen profiteren van de koopkrachtstijging, meldt Nu.nl op basis van het CPB-rapport. Voor mensen met een laag inkomen en voor gepensioneerden blijft de stijging echter beperkt. Dit komt onder meer doordat lagere inkomens relatief meer belasting betalen en doordat de pensioenuitkeringen dit jaar amper zijn gestegen. De verwachtingen zijn dat de gemiddelde pensioenen volgend jaar wat harder zullen stijgen.

Armoede daalt licht

De hogere lonen en uitkeringen zorgen voor een lichte daling van de armoede in Nederland. Ook stijgende toeslagen en lagere belastingen spelen daarbij een rol.

Vorig jaar leefden nog 610.000 mensen op of onder de armoedegrens. Doordat er dit jaar en volgend jaar een daling plaatsvindt, leven er naar verwachting in 2026 nog 485.000 mensen in armoede, onder wie 90.000 kinderen.

Cijfers uit de Macro Economische Verkenning van het CPB

Genoemde cijfers volgen uit de zogeheten Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB). Dit rapport geeft een vooruitblik op de ontwikkeling van de economie en wordt door het demissionaire kabinet gebruikt bij het opstellen van de rijksbegroting.

Internationale onzekerheid drukt op de economie

Het CBS wijst erop dat de huidige politieke onzekerheden in de wereld onze economie raken. Toch lijken de effecten op de Nederlandse economie volgens het bureau vooralsnog mee te vallen. Wel merkt het CPB op dat de Amerikaanse importheffingen een drukkend effect hebben op de wereldhandel en dat de onzekerheid groot blijft. Bron: NU.nl, CPB

Meer over:

koopkracht, lonen, geld, cpb
Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor