Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maximumbedrag betalingen contant geld op komst: limiet van 3.000 euro

  •  
27-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16569 keer bekeken
  •  
geld_euro_1280

Vanaf 2025 geldt er in Nederland een verbod op contante betalingen van bedragen boven de 3.000 euro. De reden? De Europese Unie wil een maximumbedrag voor betalingen met contant geld. Deze maatregel is bedoeld om witwassen moeilijker te maken. De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met de betalingslimiet.

In Nederland geldt op dit moment nog geen limiet aan bedragen die je mag afrekenen in cash. Wél geldt voor verkopers de plicht om de identiteit van de klant na te gaan en te onderzoeken wat de intenties van de klant zijn.

Deel coalitie wilde een limiet van 10.000 euro

Coalitiepartijen PVV, NSC en BBB hebben eerder deze week geprobeerd om de limiet te verhogen naar 10.000 euro. De VVD ging echter niet akkoord, waardoor dat plan van de baan is. Wél moet de Eerste Kamer nog instemmen met de limiet van 3.000 euro.

Opvallend is dat de limiet aanzienlijk lager ligt dan de limiet die de EU hanteert. De EU wil namelijk dat cashbetalingen van 10.000 euro of meer over enkele jaren verboden zijn in alle lidstaten.

Het Openbaar Ministerie is blij met deze ontwikkeling. Het OM pleit al langer voor het beperken van betalingen in contanten. Zo waarschuwde het OM in het meest recente jaarverslag (hier te raadplegen als .pdf) over criminele geldstromen dat criminelen uit het zicht van de autoriteiten proberen te blijven. Dat doen ze bijvoorbeeld door auto's en vastgoed niet op hun naam te zetten, maar door ervoor te betalen met contant geld.

Geen briefjes van 500 euro meer

De Europese Centrale Bank (ECB) produceert sinds 2019 geen eurobiljetten van 500 euro meer, al blijven de biljetten van 500 euro die momenteel in circulatie zijn – naar schatting zo'n 267 miljoen exemplaren – wel gewoon geldig.

Reden voor dit 'uitsterfbeleid' is voornamelijk om het criminelen moeilijker te maken. Biljetten van 500 euro worden in doorsnee betaalverkeer immers zelden gebruikt en veel winkels weigeren deze grote coupures zelfs uit veiligheidsoverwegingen.

De ECB heeft de laatste jaren overigens wel meer biljetten van 100 en 200 euro uitgebracht.

Lees meer over contant geld

Bron: de Volkskrant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor