Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Nieuw advies: "Houd zoveel contant geld in huis voor noodgevallen"

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10635 keer bekeken
  •  
contantgeld_20230519

Geopolitieke spanningen, dreigingen, een cyberaanval die het betalingsverkeer langdurig platlegt: het kan geen kwaad om je erop voor te bereiden. Je zou in zo'n situatie drie dagen moeten kunnen overleven. Uit een nieuw advies blijkt hoeveel contant geld je per persoon nodig hebt om gedurende die periode in je eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.

Huishoudens zouden voor dit soort noodsituaties een bedrag van 70 euro per volwassene en 30 euro per kind aan contant geld in huis moeten hebben. Als jij en je partner twee kinderen hebben, gaat het in totaal dus om 200 euro in cash.

Dat blijkt uit een nieuw advies dat is uitgebracht door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), meldt de Telegraaf. Dat is een overlegorgaan van consumentenorganisaties, banken, betaaldienstverleners, de overheid en de detailhanden.

Hoeveel contant geld moet je in huis hebben noodgevallen? Eind 2024 stelde Kassa exact deze vraag aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hun antwoord lees je in onderstaande artikel.

Genoeg geld voor basisbehoeften

Het bedrag van 70 euro per volwassene en 30 euro per kind zou volgens het MOB voldoende moeten zijn om gedurende een periode van drie dagen in een aantal eerste basisbehoeften te kunnen voorzien.

Onder 'basisbehoeften' vallen levensmiddelen (oftewel eten en drinken), medicijnen, verzorgingsproducten en ook vervoer. Wat niet is meegenomen in dit noodbudget, is onder andere tabak, voeding voor huisdieren, impulsaankopen en andere uitgaven waarvoor geldt dat "dat ze wel een paar dagen kunnen wachten"

De bedragen zijn mede aan de hand van berekeningen van het Nibud bepaald. Het budgetinstituut ging daarbij uit van gemiddelde reisafstanden en bekeek onder meer wat het kost om een mandje te vullen met levensmiddelen die volgens het Voedingscentrum als gezond worden beschouwd.

"Regel ook kleinere coupures en muntgeld
MOB

Het MOB adviseert mensen om niet alleen grote bankbiljetten in huis te hebben. Aangeraden wordt om ook wat kleinere biljetten te bewaren en een hoeveelheid muntgeld.

Digitale betaalmethoden en een noodpakket

Het MOB raadt mensen verder nog aan om zo veel mogelijk de beschikking te hebben over verschillende elektronische betaalmethoden. Je kunt dan denken aan bankapps op je mobiele telefoon. Achterliggende gedachte is om risico's zo veel mogelijk te spreiden. In het scenario van een cyberaanval die betaalverkeer platlegt, zou het bijvoorbeeld kunnen dat delen nog wél werken.

Nog afgezien van het contant geld wordt geadviseerd om een noodpakket in huis te hebben, dat in ieder geval bestaat uit drie liter water per persoon per dag, kaarsen, dekens, verzorgingsproducten en een radio met batterijen.

Olaf Sleijpen is zowel voorzitter van het MOB als directeur van De Nederlandsche Bank. Hij zegt: "Er zijn veel scenario’s mogelijk en we proberen er zo veel mogelijk te vangen. Als alle elektriciteit is uitgevallen, is cash de enige betaalmogelijkheid, maar het kan ook zo zijn dat sommige betaalsystemen nog wel werken als andere uitvallen."

Wel benadrukt Sleijpen dat er geen sprake is van een acute noodsituatie. Het gaat meer om bewustwording en hij benadrukt dat mensen vooral zelf moeten nadenken over wat ze nodig hebben. Hij zegt: "Als mensen tot de conclusie komen dat ze het met 70 euro per volwassene geen drie dagen redden, dan zouden ze meer in huis moeten halen".

Maar, zo voegt Sleijpen toe: "Het hoeft ook niet meteen. Er is geen acute noodsituatie en voor een deel van de mensen betekent dit best een bedrag. Maar je kunt best de tijd nemen om het in huis te halen."

Bron: ANP, MOB, de Telegraaf

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor