Boodschappen zijn in ons omringende landen een stuk goedkoper, is opnieuw aangetoond door een uitgebreide prijspeiling van de Consumentenbond. In Duitsland zijn de dagelijkse producten 15 procent goedkoper, in België 12 procent en in Frankrijk zelfs 20 procent.
Vooral de A-merken zijn in een supermarkt over de grens veel voordeliger. De Consumentenbond ging voor de prijsvergelijking langs bij 30 grote supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk.
Dat grensshoppen echt de moeite waard is, liet Kassa eerder dit jaar zien. Want niet alleen de dagelijkse boodschappen en benzine, maar vooral ook drogisterijproducten blijken veel goedkoper in Duitsland. Het voordeel kan zelfs groter zijn dan de bekende '1+1 aanbiedingen' in Nederlandse drogisterijketens voor producten als haarverf, opzetborstels en gezichtscrème. Tekst loopt door na deze link.
De Consumentenbond bestudeerde de winkel- en online prijzen van 130 veel verkochte producten in België, Duitsland en Frankrijk. In de vergelijking zijn naast A-merken ook budgetmerken en een aantal groente- en vleesproducten meegenomen.
In Duitsland zijn Globus, Kaufland, Netto en Penny de goedkoopste supermarkten. Supermarkt Hit is het duurst.
Colruyt is de goedkoopste supermarkt in België en Carrefour Market de duurste.
En E.Leclerc is de goedkoopste supermarkt in Frankrijk. Monoprix is daar de duurste.
In Frankrijk kunnen Nederlandse consumenten het meest besparen: gemiddeld genomen 20 procent en op A-merken zelfs 28 procent.
Ook Duitsland is aantrekkelijk voor A-merken, die zijn daar gemiddeld 25 procent goedkoper dan in Nederland. Zo kost een fles Fanta orange in Nederland gemiddeld 2,61 euro, in Frankrijk 1,62 euro en in Duitsland 1,64 euro.
Voor sommige producten is Nederland juist goedkoper dan de onderzochte landen, aldus de Consumentenbond.
Budgetmerken ketchup, mayonaise en pindakaas zijn in ons land een stuk goedkoper dan in België.
Wil je iets doen aan de grote prijsverschillen? Maak dan gebruiken van aanbiedingen in de Nederlandse supermarkt. Voor consumenten die in Nederland vaak aanbiedingen kopen, zijn de prijsverschillen met de onderzochte landen namelijk een stuk minder groot.
Nederland is namelijk wel ‘kampioen kortingen’, aldus de Consumentenbond: van gewone kortingsacties tot bulkaanbiedingen zoals 1+1 gratis, 3 halen 2 betalen en 2e halve prijs. Er zit een addertje onder het gras: bulkaanbiedingen verleiden consumenten om meer te kopen dan ze nodig hebben. Daardoor geven ze meer geld uit.
Bulkaanbiedingen zorgen ook voor overconsumptie en verspilling. Daarom pleit de Consumentenbond voor vaste lage prijzen in plaats van bulkaanbiedingen.
Terugkijken: Drogisterijproducten in Duitsland veel voordeliger
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!