Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

PostNL verhoogt de prijs van postzegels per 1 juli, grootste stijging sinds 2014

  •  
Vandaag
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1604 keer bekeken
  •  
brievenbus postnl 1280

PostNL verhoogt op 1 juli 2025 de prijs van postzegels. Vanaf die datum kost een postzegel 1,31 euro, oftewel een prijsstijging van 10 cent. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens PostNL is de prijsverhoging nodig omdat postbezorging het bedrijf naar eigen zeggen inmiddels meer kost dan het oplevert. In 2023 kostte een postzegel nog 1,01 euro.

Meer prijsverhogingen bij PostNL

Ook andere PostNL-diensten worden duurder. De tarieven voor aangetekende brieven en pakketten gaan per 1 juli eveneens omhoog, en ook gaan klanten meer betalen om post te versturen naar het buitenland.

  • Een postzegel voor brieven naar het buitenland gaat per 1 juli met 10 cent omhoog naar 2 euro.
  • Het versturen van een aangetekende brief wordt 50 cent duurder en kost per 1 juli 10,80 euro in plaats van 10,30.
  • En het versturen van een aangetekend pakket wordt eveneens 50 cent duurder en gaat vanaf die datum 10,85 euro kosten.

De vicieuze cirkel van PostNL: Minder post, postzegels duurder, nóg minder post

Bij PostNL zie je al geruime tijd het verschijnsel dat de postbezorging steeds duurder wordt omdat steeds minder mensen er gebruik van maken. Als gevolg van het volumeverlies zullen postzegels onvermijdelijk wéér duurder worden, en dat heeft opnieuw tot gevolg dat nóg minder mensen briefpost zullen versturen. Kortom, bij PostNL is sprake van een vicieuze cirkel.

Dat heeft te maken met het volgende. Er moet een bepaalde infrastructuur in stand worden gehouden om de verwerking en bezorging van briefpost te garanderen. Het onderhouden van deze infrastructuur – inclusief personeelskosten – wordt verhoudingsgewijs duurder wordt naarmate het volume – oftewel het aantal fysieke brieven – kleiner wordt. Dezelfde kosten worden uitgesmeerd over een kleinere hoeveelheid brieven, waardoor de kosten per brief oplopen.

Volgens directeur Maurice Unck van de postdivisie van PostNL verstuurt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar gemiddeld zes brieven. Zulke lage volumes leiden tot prijsstijgingen, aldus Unck, die daarbij aangeeft dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis 60 cent extra betaalt voor de postbezorging.

Unck stelt: "We snappen dat niemand graag meer betaalt, maar de nieuwe tarieven zijn onvermijdelijk. Het is een van de noodzakelijke stappen om post ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk en betrouwbaar te houden."

Gesteggel over aanpassing Postwet

Nederlanders versturen dus minder briefpost, maar PostNL wordt wél gehouden aan bepalingen uit de Postwet. In de Postwet staat dat PostNL briefpost binnen een dag moet bezorgen, terwijl het met steeds kleinere hoeveelheden briefpost financieel beter uit kan als er ruimere normen worden gehanteerd wat betreft de bezorgtermijn.

In verschillende andere Europese landen geldt bijvoorbeeld een norm van twee dagen. PostNL ziet graag een aanpassing van de postwet en is hierover in gesprek met het kabinet.

Maurice Unck van PostNL: "Je ziet vijf dagen per week in elke straat in Nederland een postbezorger. Dat zijn we wettelijk verplicht, maar het is arbeidsintensief en kostbaar. Bovendien sluit het niet meer aan op de veranderde klantbehoeften van zowel consumenten als verzendende zakelijke gebruikers."

Naar eigen zeggen kan PostNL niet méér doen om eficiënter te werken. Nederlanders versturen minder post en het bedrijf heeft daar last van tot het punt waarop financiële steun nodig is om de verlieslatende bezorging in stand te kunnen houden.

Unck: "Alle aanpassingen aan het netwerk die wij binnen de huidige regels kunnen doen hebben we reeds in gang gezet. Deze zijn onvoldoende om de kostenstijgingen op te vangen."

Nationale ombudsman uitte eerder al grote zorgen over PostNL

Ook de Nationale ombudsman maakt zich zorgen over de stand van zaken bij PostNL en vreest dat burgers daarvan de gevolgen dragen, zo was afgelopen maart te zien in Kassa.

Die reportage kun je hieronder terugkijken.

Bron: AD.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor