Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer massaclaims in Nederland

  •  
12-10-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1869 keer bekeken
  •  

De massaclaim van een groep ondernemers die 400 miljoen euro terugeiste van energieleverancier Vattenfall werd deze week afgewezen. Met de claim wilde men te veel betaalde kosten terugkrijgen van de energieleverancier. De rechtbank vond daar onvoldoende reden voor. Dit soort massaclaims zien we tegenwoordig vaker.

Hier komen massaclaims vandaan

Massaclaims ontstaan vaak door een groep mensen die zich gedupeerd voelen, bijvoorbeeld doordat ze een product hebben gekocht waar iets mis mee is, of wat anders is dan werd voorgesteld.

Voorbeelden van massaclaims

Een paar bekende massaclaims zijn die tegen de Staatsloterij vanwege oneerlijke winkansen, tegen de Belastingdienst vanwege te hoog berekende rente, maar ook een massaclaim vanwege kunstmatig hooggehouden prijzen van televisies. Naast massaclaims tegen bedrijven en overheden, zie je ook meer maatschappelijke massaclaims. Je kunt dan denken aan een claim van dierenbeschermers om fout gefokte honden niet langer een stamboom te geven. Of een massaclaim om de overheid te dwingen beter beleid te voeren voor schone lucht, minder herrie en vervuiling.

Zo voer je een massaclaim

Om een massaclaim te kunnen voeren, is vaak veel geld nodig. Meestal zijn er bedrijven die zo’n juridische strijd financieren, in ruil voor een percentage van de claim als deze eenmaal toegewezen wordt. Een massaclaim tegen een bedrijf wordt vaak geschikt. Dat betekent dat er geen rechtszaak komt maar dat gedupeerden akkoord gaan met een bepaald bedrag waarmee de schade vergoed wordt.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor