Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Wat verandert er op 1 juli voor jou én voor je portemonnee?

  •  
30-06-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12986 keer bekeken
  •  
1jul2025_artikel_1280px

Je kunt er de klok op gelijkzetten: op 1 januari én op 1 juli van ieder jaar veranderen er een aantal zaken die vaak direct van invloed zijn op jouw portemonnee. Duurder internet, maar ook een hoger minimumloon en een hogere AOW. Met welke veranderingen moet je per 1 juli van dit jaar rekening houden en wat betekent dat in financieel opzicht? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

1. Postzegels worden op 1 juli 2025 duurder

Een terugkerend verschijnsel waar telkens de nodige commotie om ontstaat: PostNL verhoogt de prijzen van postzegels. Op 1 juli van dit jaar is het wederom raak, en het gaat bovendien om de grootste procentuele stijging sinds 2014.

Hoe zit dat? Mensen versturen jaar in, jaar uit simpelweg minder briefpost, en ook bedrijven en overige instanties zijn voor veel vormen van communicatie overgestapt op de mail.

De Postwet verplicht PostNL echter om alle briefpost binnen één werkdag te versturen. En als de totale hoeveelheid briefpost afneemt, moeten de kosten voor postbezorging worden uitgesmeerd over een steeds kleinere hoeveelheid brieven, waardoor de prijs van een postzegel stijgt. De postbode moet immers toch op pad en moet salaris krijgen.

Er gaan al geruime tijd stemmen op om de Postwet te wijzigen, zodat PostNL kostenefficiënter kan werken. Denk bijvoorbeeld aan minder vaste bezorgdagen per week, zodat er op de overgebleven bezorgdagen méér post kan worden bezorgd tijdens de bezorgronde. Toch wil de politiek daar nog niet aan.

Vanaf 1 juli 2025 kost een postzegel 1,31 euro, dat is een stijging van 10 cent ten opzichte van de huidige postzegelprijs.

Voor een meer uitgebreide toelichting op de stijging van de postzegelprijzen per 1 juli lees je onderstaande artikel.

2. Abonnementen voor internet en televisie worden duurder per 1 juli 2025

Nóg zo'n terugkerend verschijnsel waar mensen niet over uitgepraat raken: de abonnementsprijzen voor internet en televisie. De reden? Deze worden over het algemeen duurder, en als reden wordt doorgaans een inflatiecorrectie genoemd.

Telecomprovider Ziggo kondigde onlangs een prijsstijging aan. Abonnementen worden per 1 juli 3,3 procent duurder.

Ook KPN gooit de prijzen omhoog en kiest eveneens voor een verhoging van 3,3 procent.

In deze artikelen lees je er meer over.

3. Minimumloon stijgt op 1 juli 2025

Op 1 januari én op 1 juli van ieder jaar wordt het wettelijk minimumloon verhoogd, en ook dit is gekoppeld aan de inflatie. De verhoging van het minimumloon dient ter compensatie van de inflatie en de gestegen kosten van levensonderhoud.

Op 1 januari 2025 is het minimumloon met 2,75 procent gestegen en per 1 juli 2025 stijgt het minimumloon met 2,42 procent.

In dit artikel lees je precies wat er aan het minimumloon verandert en wat dat betekent voor jouw portemonnee. We hebben een aantal proefberekeningen gemaakt.

4. AOW stijgt op 1 juli 2025, wél lichte daling vakantiegeld

AOW'ers kunnen ook een plusje tegemoet zien, want de stijging van de AOW is gekoppeld aan die van het minimumloon. De AOW-bedragen worden dan ook twee keer per jaar aangepast, net als het minimumloon. Dat gebeurt op 1 januari en 1 juli van ieder jaar.

Alleenstaande AOW'ers krijgen netto circa drie tientjes in de maand meer gestort. Gehuwde AOW'ers (waaronder AOW-gerechtigden met een geregistreerd partnerschap en AOW'ers die ongehuwd samenwonen) kunnen elk iets meer dan 21 euro netto per maand extra verwachten.

Wél leveren AOW-gerechtigden vakantiegeld in, al blijft de schade beperkt. Alleenstaanden bouwen maandelijks circa twee euro minder op dan nu, voor gehuwden geldt dat ze ongeveer 1,50 euro minder aan vakantiegeld opbouwen. Afgezet tegen de hogere AOW-uitkering gaan beide groepen er per saldo tóch op vooruit.

In dit artikel hebben we precies op een rijtje gezet wat er op het gebied van de AOW voor jou verandert én hoeveel jij op je rekening krijgt gestort.

5. Huurbevriezing is van de baan, sociale huren tóch omhoog

Een belofte die het inmiddels demissionaire kabinet-Schoof niet waar wist te maken, heeft te maken met de huurbevriezing. Hier werd door Geert Wilders (PVV) naar verwezen als de 'boodschappenbonus', omdat de huurbevriezing direct zou leiden tot een verbetering van de koopkracht en mensen zo meer geld overhouden voor – inderdaad – de boodschappen.

Normaal gesproken stijgen de huren jaarlijks op 1 juli, maar het plan was om de huren van sociale huurders in 2025 én 2026 te bevriezen. Dat gaat niet door, want demissionair minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het wetsvoorstel over de uitwerking van de huurbevriezing voor sociale huur in 2025 en 2026 ingetrokken.

Voor sociale huurders is dat een domper. Woningcorporaties protesteerden op hun beurt juist tegen de huurbevriezing en gaven aan dat dit forse financiële implicaties zou hebben. Er zou als gevolg van de immers minder geld voor renovatie, verduurzaming en nieuwbouw in het laatje komen, zo luidde hun voornaamste argument.

Woon jij in een sociale huurwoning? Dan mag jouw huur per 1 juli 2025 met maximaal 5 procent omhoog als de kale huur minstens 350 euro per maand bedraagt. Betaal je een lagere maandhuur? Dan wordt niet gewerkt met een percentage, maar met een bedrag: de maandelijkse huur mag in dat geval met maximaal 25 euro omhoog.

Huur je een woning in het middenhuursegment? Dan mag de huur op 1 juli 2025 met 7,7 procent omhoog. En huurders van een woning in de vrije sector krijgen een huurstijging van maximaal 4,1 procent voor hun kiezen.

Het stuk over dubbele kinderslag betrof een wijziging per 2024, niet 2025. Dat is gecorrigeerd.

Bron: AD, Sociale Verzekeringsbank

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor