Bevers staan bekend als echt knagers. Ze kunnen wel 70 centimeter tot een meter lang worden en zijn daarmee het grootste knaagdier van Europa. Op de capibara na, is de bever zelfs het grootste knaagdier ter wereld. Filmer Jan Rosmulder kan op de rand van Brabant en Limburg een bever vastleggen die het water uit loopt. Daar begint het dier aan een tak te knagen en de schors op te eten. Wanneer de tak helemaal is doorgeknaagd, sleept ze deze mee het water in.
Dat het een vrouwelijke bever is, is te zien wanneer het diertje op de achterpoten gaat staan en haar opgezwollen tepels zichtbaar worden. "Is de bever zwanger of heeft ze kleintjes?", schrijft Jan. Eventuele jongen heeft de filmer niet gespot, maar als die er zijn, verblijven ze waarschijnlijk nog in het nest.
Als echt planteneter, bestaat het dieet van de bever vooral uit bast, bladeren en twijgjes. Hun keuze gaat voornamelijk uit naar zachte houtsoorten zoals wilgen, populieren en elzen. Ook eten ze (wortelstokken van) water- en moerasplanten, cultuurgewassen en staan er grassen en kruiden op het menu. Om al het hout te knagen, hebben bevers sterke tanden. De kenmerkende grote voortanden zijn bedekt met een harde oranje glazuurlaag.
© Jan Rosmulder
In totaal kunnen ze wel 600-700 gram schors per dag eten. Om al die houtige gewassen te verteren, hebben de dieren speciale bacteriën in hun blinde darm. Het hout van de bomen en takken die de bevers omknagen, eten ze niet op. Dit nemen ze vaak mee om burchten en dammen mee te bouwen.
In de Peelvennen spelen bevers een grote rol in de inrichting van het landschap. Het tv-team gaat een kijkje nemen en hangt een wildcamera bij een burcht. En daar blijken meer dieren rondom te leven dan alleen de bever. Bekijk het fragment.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.