Een groep dansende muggen, een kleine zilverreiger met een bijzondere vistechniek en een paardenbloedzuiger die geen bloed drinkt. Deze filmpjes en meer zie je in de Vroege Vogels aflevering over het natuurgebied Oranjezon. Filmer Astrid Kappers wint deze week de rubriek met haar prachtige beelden van dansmuggen boven de Amerongse Bovenpolder. "Het doet denken aan spreeuwenzwermen in miniatuurvorm", schrijft ze erbij.
Dansmuggen – ook wel vedermuggen genoemd – is een verzamelnaam voor een familie muggen die wereldwijd voorkomen. Er zijn minstens 7054 soorten dansmuggen beschreven, waarvan 447 in Nederland voorkomen. Welke soort dit precies is, is niet te herleiden uit deze beelden. In tegenstelling tot steekmuggen, is deze soort geheel ongevaarlijk voor de mens. De muggen zijn te herkennen aan hun twee grote, veerachtige uitsteeksels op de kop, vooral bij de mannetjes. De zwerm mannelijke dansmuggen voeren een baltsdans op. Wanneer een vrouwtje vervolgens wil paren, voegt ze zich heel even bij de zwerm. Meer zien? Bekijk ook onderstaande compilatie.
Door heen en weer te lopen en poot voor poot de bodem te laten trillen, probeert deze kleine zilverreiger prooien te lokken. Kleine visjes staan het vaakst op het menu, met de stekelbaars als favoriet. Maar de vogel eet ook amfibieën en waterinsecten en aan de kust ook garnalen en kleine kreeftjes. Rian Willemen kon dit exemplaar vastleggen in de Biesbosch Werkendam
Deze mannelijke sperwer heeft z’n maaltijd al te pakken! De roofvogel jaagt op kleinere vogels en plukt ze vervolgens helemaal kaal om ze op te peuzelen. "De sperwer eet van een gevangen duif in mijn achtertuin in Oostvoorne", schrijft filmer Niels van den Berg.
Sperwers zijn supersnelle roofvogels. Ze wachten het juiste moment af en slaan dan heel snel toe. Zo vangen ze vaak vogels in volle vlucht of verrassen ze kleine knaagdieren op de grond. De spreeuw in onderstaand filmpje kan in ieder geval geen kant meer op.
Al doet de naam anders vermoeden, drinkt de (onechte) paardenbloedzuiger geen bloed. Het ongewervelde diertje gaat zowel in het water als op het land op zoek naar eten zoals insecten, slakken en wormen. Filmer Leon van den Oetelaar kon dit exemplaar vastleggen in de Kennemerduinen in Noord Holland. "Hij beweegt zicht voort als een soort harmonica en gebruikt daarbij buiten het water ook zijn zuignappen. Hij lijkt hier op zoek naar voedsel door overal de bodem af te tasten."
Takkelingen bosuil
© nmandeweg
"Deze jonge bosuil klautert de wijde wereld", schrijft filmer Arjen Siepelinga. "Begin mei kon ik deze jonge bosuil, van een nest van totaal drie uilen, op gepaste afstand filmen. Hij verkent zijn eerste tak, een echte takkeling dus." Na ongeveer een maand verlaten jonge bosuilen het nest. Ze kunnen dan nog niet vliegen, maar klauteren rond op de takken in de buurt van het nest.
Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.