Acht jonge ijsvogels in een nest
© Merlijn Schneiders
Het is niet iets wat ijsvogelkenner Jelle Harder regelmatig ziet. Ook al is hij al tientallen jaren bezig met deze vogel, acht jongen in één nest blijft bijzonder. En het is al helemaal bijzonder dat dit een nest is waarvan de jongen worden geringd. Om te volgen waar de ijsvogels naar toe uitvliegen, krijgen enkele jonge vogels uit diverse nesten in ‘t Gooi een ringetje.
IJsvogels
© Jan Punter
Het aantal ijsvogelbroedparen in de regio Gooi en Vechtstreek is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2023 was de regio zelfs goed voor tien procent van de broedpopulatie in Nederland. Het is dan ook een echte hotspot voor deze vogels.
Dankzij de zachte winters doet de soort het de laatste jaren heel goed. Waar vroeger twee broedsels per jaar de norm waren, broeden ze tegenwoordig steeds vaker drie keer in een jaar. In topjaar 2017 was dat met 104 paren en vlogen naar schatting 1.300 ijsvogels in het Gooi uit.
© Theo Wijnhoven
De werkgroep die zich inzet voor de ijsvogel onder leiding van Jelle Harder, heeft al jaren als doel om de populatie ijsvogels in stand te houden en te vergroten. Dat doen ze door het verbeteren en onderhouden van broedmogelijkheden en het leefgebied. Vanwege een tekort aan natuurlijke vestigingsmogelijkheden is er een groot aantal broedwanden gemaakt.
Ongeveer 65% van alle broedparen blijkt daarvan gebruik te maken. Het verbeteren van het leefgebied kan bijvoorbeeld inhouden dat rust wordt gecreëerd of dat er takken of een paaltje worden geplaatst waar de vogel op kan zitten. Ook worden nestgangen voorgeboord met een diepte van ongeveer 30 cm schuin omhoog, zodat de poep gemakkelijker weg loopt. Die broedplekken moeten ook worden onderhouden. De werkgroep heeft circa zeventig actieve leden en dat heeft geleid tot een fantastische ijsvogelpopulatie in het gebied.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.