Frank Elderson
© Rob Buiter
Lange tijd leek het misschien op gedram van natuurliefhebbers of klimaatbeschermers. Maar de Nederlandse jurist Frank Elderson heeft het 'groene verhaal' meegenomen naar de directiekamers van de Europese Centrale Bank. Bij de afsluiting van de week van de biodiversiteit stelt hij: "Keihard onderzoek laat zien dat onze economie voor drie kwart afhankelijk is van de ecosysteemdiensten die de natuur ons biedt."
We spreken Elderson aan de rand van een kleine lepelaarkolonie in de Alkmaarder Hout, de plek waar hij in zijn jeugd veel kwam. "Mijn echte liefde voor de natuur is aangewakkerd op de Wadden", zegt Elderson. Maar tegelijk stelt hij dat je helemaal geen natuurliefhebber hoeft te zijn om te begrijpen dat die natuur onmisbare en onbetaalbare diensten levert aan onze economie. "Het is uiteindelijk een heel nuchter verhaal van feiten en cijfers."
Lepelaars in de Alkmaarderhout
© Rob Buiter
In een recent onderzoek dat de Europese Centrale Bank samen met de Universiteit van Oxford uitvoerde, staat dat bijna drie kwart van de Europese bedrijven op de een of andere manier profiteert van zogeheten ecosysteemdiensten. Dan moet je denken aan het leveren van schoon en voldoende water, als grondstof en als transportmiddel. Ook de kustbescherming door duinen of mangroven of het vastleggen van koolstof door bossen, en daarmee het dempen van de opwarming van het klimaat, schaart Elderson onder ecosysteemdiensten. De stabiliteit van banken is ook voor ongeveer drie kwart afhankelijk van de stabiliteit van de natuur, zo stelt het onderzoek van de ECB. "Het woord economie begint dus niet voor niets met eco", aldus Elderson.
Bij zijn aantreden als directielid van de Europese Centrale Bank ondervond Elderson nog wel wat weerstand binnen de organisatie, met zijn nadrukkelijke pleidooi voor klimaatbeleid en natuurbescherming. Inmiddels is van die weerstand niet veel meer te merken, zegt hij. "De boodschap is geland. We zijn economen en kijken naar de harde feiten. En die zijn dat er geen gezonde economie mogelijk is zonder gezonde ecosysteemdiensten. Dat is waar wij als Europese toezichthouders op de bancaire wereld mee te maken hebben!"
Frank Elderson kijkt lepelaars
© Rob Buiter
Ondanks alle sombere berichten aan het eind van de jaarlijkse Week van de Biodiversiteit, zegt Elderson dat hij hoopvol blijft. "We zijn innovatief genoeg. Als we voorbij de korte termijn van de politieke cycli kijken en vooral op de feiten letten, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om de handen uit de mouwen te steken. Dat doen we als Nederlanders al eeuwen en dat kan ook nu nog!"
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.