Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dreiging voor natuurramp op Bonaire

  •    •  
29-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Olie voor de kust van Bonaire (Bron: Casper Douma - WWF)

Olie voor de kust van Bonaire

© Casper Douma - WWF

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens. De kans is groot dat er de komende dagen nog meer olie aanspoelt. Op basis van de beelden die ik gezien heb, durf ik dit al wel een potentiële natuurramp te noemen", zegt Monique van de Water, programmamanager van WWF in Caribisch Nederland. 

De olie is afkomstig uit een schip dat begin deze maand kapseisde bij Tobago, op zo'n 700 kilometer oostwaarts van Bonaire. Over de exacte omvang van de schade aan de oostkant van het eiland is nog weinig te zeggen. Het is ook nog mogelijk dat er olieresten naar de westkust van het eiland drijven. Dat zou dan een ramp op een ramp zijn, want aan die kant van het eiland is vorig jaar een koraalziekte geconstateerd waardoor het koraal kan afsterven. De afgelopen dagen is alles op alles gezet om de kustlijn schoon te maken.  

Olie rondom jonge karkó-schelpen

Het Dutch Caribbean programma van WWF-NL maakt zich hard voor het versterken en weerbaar maken van kustsystemen tegen bedreigingen zoals klimaatverandering. Uitgerekend afgelopen week heeft het Caribisch team van WWF gekweekte jonge karkó-schelpen in de zee rond het nu getroffen gebied uitgezet. Het doel van dit project is om de populatie te versterken. Karkó’s voeden zich met kleine algen en andere organismen die op het zeegras leven, waardoor het zeegras gezond blijft. Gelukkig is er tot nu toe nauwelijks olie aangetroffen in het gebied waar de schelpen zijn uitgezet.  

Een van de oudste beschermde zeegebieden

Bijzondere diersoorten zoals zeeschildpadden en haaien zijn afhankelijk van de koraalriffen rond Bonaire. Maar ook de Bonairianen die hun inkomsten vaak verdienen via (duik)toerisme visserij. Allerlei vissoorten groeien op tussen het koraal. De zee rond Bonaire is één van de oudste beschermde zeegebieden ter wereld.

Bron: WWF

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor