“Van kruipende kevers en nieuwsgierige spinnen tot de onhandige maar charmante meikever, elk klein wezen speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van het bos”, schrijf filmer Aike Willemsen bij zijn filmpje met macrobeelden van insecten. “Een magische wereld ligt verborgen onder onze voeten, vol fascinerende, piepkleine wezentjes die vaak over het hoofd worden gezien.” Om de dieren eens in het zonnetje te zetten, maakte Aike deze prachtige beelden die haast doen denken aan een mini-documentaire.
Insecten vervullen allerlei belangrijke functies om het bos en andere ecosystemen goed in balans te houden. Dat sommige insecten belangrijk zijn om planten te bestuiven, is algemeen bekend. Maar ze spelen daarnaast een ongelooflijk belangrijke rol in het omzetten van dode materie in voedingsstoffen, natuurlijke plaagbestrijding en voedselvoorziening voor andere dieren.
De kale rode bosmieren die het filmpje prachtig gedetailleerd in beeld brengt, eten andere insecten en zorgen op die manier dat populaties van rupsen en insecten niet uitgroeien tot plagen. Ook zijn bosmieren een belangrijke voedselbron voor andere dieren, waaronder de groene specht. Onlangs nam het team van Vroege Vogels TV een kijkje bij een populatie bosmieren in het Hijkerveld.
Andere bosbewoners die je in de video kunt zien zijn schorpioenvliegen. Met hun rode, opgekrulde achterwerk en robuuste zuigsnuit zien ze zien er intimiderend uit. Je zou misschien verwachten dat het echte jagers zijn, maar ze leven eigenlijk vooral van dode of stervende insecten. Op die manier dragen ze eraan bij dat het bos opgeruimd blijft en niet vol aas komt te liggen. De eerste schorpioenvlieg die je in de video ziet, is een gewone schorpioenvlieg en de tweede een Duitse. Je herkent ze aan het verschil in vlekkenpatroon op de vleugels.
Bron: Nature Today
Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.