Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 27 november 2022

  •    •  
27-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
716 keer bekeken
  •  
houtsnip_Paulcools.jpg

© Fotograaf: Paulcools

Een laatste groene kikker, de laatste bloemen van de Oost-Indische kers, een wegvliegende houtsnip, een bloeiende rododendron, een nijlgans met kuikens en een aardappelgalwesp. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Keep

Erik Bakker uit Laren meldt: ‘Ik heb de eerste keep in de tuin gespot’. De keep kan je zien als het neefje van 'onze' vink. Kepen zijn ongeveer zo groot als vinken, maar vallen vooral op door de combinatie van witte buik en oranje borst en vleugeldekveren. Als ze opvliegen is de witte stuit opvallend. In het najaar trekken kepen van hun broedgebied in Scandinavië naar het zuiden. En als er bij ons genoeg beukennootjes te vinden zijn, komen ze massaal hierheen. Beukennootjes zijn namelijk het voornaamste wintervoedsel van de keep.

Keep met beukennootje

© Keep. Fotograaf lubbertspaanse

Goudhaan

Irma uit Veendam meldt: ‘Op zondagochtend stond ik voor het keukenraam. Tot mijn grote verbazing zag ik in de rode kornoelje een piepklein vogeltje met een geeloranje streep op zijn kop. Het was een goudhaan, geweldig!’. Het is het kleinste vogeltje van Europa, 7 à 8 cm groot ongeveer. Elk jaar komen er vele goudhaantjes vanuit Scandinavië overwinteren in Nederland, samen met hun neefjes de vuurgoudhaantjes, die iets zeldzamer zijn.

goudhaan

goudhaan

© Rvdaalen

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor