Oranjetipje
© Jeroen La
Het eerste oranjetipje, de eerste bloeiende pinksterbloem, twee baltsende bruine kiekendieven, grijze zandbijen, bloeiend muskuskruid, een citroenvlinder, een cedergrondbekerzwam, de eerste huis- en boerenzwaluwen en een klein koolwitje. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Linde Velthoen in het Drentse Ees: ‘Ik hoor hier een eersteling, namelijk de zwartkop. Ik vind altijd dat hij een beetje ‘Zweeds’ praat. Prachtig!’. De zwartkop is ongeveer net zo groot als een koolmees en dankt zijn naam aan de zwarte pet op zijn kop. Het vrouwtje heeft een roestbruin petje. Volgens Jac. P. Thijsse is het één van de mooiste zangers van het bos.De zang van de zwartkop kan verward worden met die van de tuinfluiter. Het grote verschil is het brabbelende begin van de zwartkop. Maar zoals veel andere vogels imiteert de zwartkop ook nog wel eens andere soorten.
Zwartkop
© AldertV
Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘Ik zag vandaag nabij Lelystad mijn eerste groep van ongeveer 50 zwartkopmeeuwen. De groep vloog samen met storm- en kokmeeuwen boven een akker en waren druk aan het foerageren’. In Nederland zijn veel meeuwen te vinden, inclusief incidentele bezoekers en 'dwaalgasten' wel 23 soorten! De zwartkopmeeuw heeft een zwarte kop en een rode snavel. Er zit een duidelijke witte rand om de ogen van de vogel. Het grote verschil met de kokmeeuw is de grootte van de zwarte vlek. Bij de zwartkopmeeuw is deze vlek groter en loopt het door tot in de nek. Ook bij deze soort zeevogel verdwijnt de zwarte vlek in de winter, een zwarte veeg blijft over.
Zwartkopmeeuw
© Fotograaf: LubbertSpaanse
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.