Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 9 april 2023

  •    •  
09-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
822 keer bekeken
  •  
20200424_ZG_boerenzwaluw

De eerste boerenzwaluwen, de eerste gehakkelde aurelia, zingende zwartkoppen, een eerste ei bij de torenvalk, de eerste oranjetipjes en bloeiend hondsdraf. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Sleutelbloemen

Bertus van der Kolk uit het Gelderse Rheden: ‘Op de IVN-tuin te Rheden bloeien de primula’s. De slanke, de stengelloze en de gulden sleutelbloem’. De Latijnse naam van de Sleutelbloem is primula, wat ‘eerste’ betekent. Het zijn relatief vroege bloeiers. De slanke sleutelbloem heeft grote groene licht gekreukelde bladeren en 10-15 trompetvormige bloemen. Het is een zeldzame soort die vooral in Oost-Nederland en Limburg te vinden is, in bossen met eiken en haagbeuken.

De S-stijl gulden sleutelbloem - Baudewijn Odé van FLORON

S-stijl gulden sleutelbloem

© Baudewijn Odé van FLORON

Rode wouw

Ton Sandig uit het Utrechtse Achterveld: ‘Een rode wouw boven mijn tuin! Een oranjeachtige kleur, een diepgevorkte staart en grote witte vleugelvlekken. Het kon niet missen. Een zwarte kraai probeerde de wouw te verjagen. De wouw pareerde echter met snelle bewegingen de aanval. Een schitterend schouwspel!’. De rode wouw was lange tijd een zeldzaamheid in Nederland, hij was zelfs tussen 1980 en 2010 helemaal verdwenen. Naar schatting broeden er nu jaarlijks zo’n 20 paartjes in ons land.

rode wouw

Rode wouw

© Bonteklepper

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor