Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Misleiding in de natuur | Fotoserie

  •    •  
27-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2854 keer bekeken
  •  
Lentevuurspin

Lentevuurspin

© Fotograaf: willemschipper

Waarom zou je jezelf zijn als je ook iets of iemand anders kunt zijn? Sommige dieren zijn meester in het camoufleren of het nadoen van andere dieren, planten of voorwerpen om zo hun prooi of hun vijand te misleiden.

Verstoppen

De roerdomp (Botaurus stellaris ) is perfect aangepast aan de kleuren in zijn omgeving. Hij is beroemd door zijn ‘paalhouding’: wanneer hij onraad ruikt, doet hij alsof hij een rietpol is door stijf rechtop te gaan staan en zachtjes met het riet mee te wiegen.

Roerdomp

Roerdomp

© Fotograaf: dljmartens

Schutkleur

De bruine vierbandspanner (Xanthorhoe spadicearia ) is een meester in het camoufleren. Als deze nachtvlinder zijn vleugels spreidt, smelten de kleuren van zijn vleugels samen met de schors van de boom waarop hij zit. Zo valt hij overdag niet op.

Bruine-vierbandspanner

Bruine vierbandspanner

© Fotograaf: euroblinkie

Camouflage

De kameleonspin (Misumena vatia ) is goed gecamoufleerd om zowel zijn prooi te besluipen als om zich te verstoppen voor vogels die een lekker hapje in hem zien.

Kameleonspin

Kameleonspin en een zweefvlieg als prooi

© Fotograaf: GermaS

Nabootsing

 Een bijzondere vorm van camouflage is mimicry. Mimicry is het lijken op een ander dier om je prooi of je vijand te misleiden. De vorm van mimicry waarin een op zichzelf ongevaarlijke diersoort lijkt op een gevaarlijk dier, heet mimicry van Bates. Een mooi voorbeeld hiervan is de stadsreus (Volucella zonaria), ook wel hoornaarzweefvlieg genoemd. Deze ongevaarlijke zweefvlieg lijkt op een hoornaar, zodat zijn vijanden hem met rust laten.

hoornaarzweefvlieg

© hoornaarzweefvlieg, Fotograaf: TheoTerwiel

Wolf in schaapskleren

De mimicry waarbij een roofdier lijkt op een onschuldig prooidier heet mimicry van Peckham. Zo kan het roofdier zijn prooi lokken of ongemerkt benaderen. De mannetjes van de lentevuurspin (Eresus sandaliatus ) doen dit door een beetje op een lieveheersbeestje te lijken.

Lentevuurspin

Lentevuurspin

© Fotograaf: willemschipper

Aanstaren

Als een dier een bepaald lichaamsdeel of onderdeel van zichzelf of een ander dier nabootst, heet dat automimicry. De grote oogvlekken van de dagpauwoog (Aglais io) schrikken bijvoorbeeld vogels af door hun intense blik.

Dagpauwoog

Dagpauwoog

© Fotograaf: chrisfotos

Poep

Je kunt natuurlijk ook doen alsof je op iets vies lijkt, zoals deze elzenuil rups (Acronicta anni) doet. Welke vogel wil nou zijn eigen uitwerpselen opeten?

Vogelpoepje

Rups als vogelpoepje

© Fotograaf: Manuela

Heb je zelf een mooie misleidende foto gemaakt, stuur die dan op naar de Fotopagina. Lees voor het uploaden eerst de fotocode.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor