Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kids Repair Cafe, koekoek, woelmuizen en alle overige onderwerpen

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
knuffelbeer

Repair cafe voor kids, koekoek, woelmuizen en alle overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 27 april 2025.

Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:

00:20:25 – Je hond eet je niet op
00:37:35 – Hoogleraar klimaatadaptatie
00:50:50 – Beleef de Lente: woelmuiswebcam
02:15:40 – Kids Repair Cafe
02:38:50 – Stikstofpakket

Kids Repair Cafe

Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ begon Lia van Schaijk acht jaar geleden het eerste en tot nu toe enige Repair Cafe voor kínderen. Eén keer per maand gaan schoolkinderen van groep zeven en acht naar het Dorpscentrum in Oegstgeest om met hulp van vrijwilligers speelgoed, radio’s of knuffels te repareren. Want waarom zou je iets weggooien al het nog te maken is? Verslaggever Jeannette Parramore gaat kijken.

Beleef de Lente: woelmuiswebcam

De website van Beleef de Lente heeft een primeur. Een webcam dit keer niet van eene zeearend, tapuit of koolmees, maar van een woelmuis. Het is de eerste zoogdier-livestream van Beleef de Lente. Eveline van der Jagt van de Zoogdiervereniging volgt de webcam want volgens haar kan de woelmuis wel wat meer aandacht en liefde gebruiken.

rosse woelmuis

Rosse woelmuis

© AncoGBfoto

Je hond eet je niet op

Waarom vertroetelen we het ene dier, terwijl we het andere dier zonder enige schroom opeten? Waarom belanden onze huisdieren niet op ons bord, maar eten we wel varkens, kippen en koeien? Daar probeert Petra Quaedvlieg (kwaadvlieg) een antwoord op te vinden in haar boek ‘Je hond eet je niet op’. Met verslaggever Gert Elbertsen staat ze bij twee varkens in een weiland.

poepende hond

Poepende hond (Lulu)

© Henny Radstaak

Stikstofplannen

Eindelijk lijkt er beweging te zitten in twee kwesties die van levensbelang zijn voor natuur en milieu in ons land: de stikstofaanpak, die valt onder landbouwminister Wiersma en het klimaatplan, waarvan minister Hermans van Klimaat & Groene Groei de kartrekker is. Vrijdag presenteerde het kabinet zowel een pakket aan maatregelen om de stikstofcrisis op te lossen als een pakket aan maatregelen om het klimaatprobleem op te lossen. De grote vraag is wat de gepresenteerde plannen precies betekenen voor de natuur en of de uitstoot van stikstof en CO2 nu voortvarend wordt aangepakt. In de uitzending spreken we Raoul Beunen, hoogleraar Milieubeleid aan de Open Universiteit en Nelleke Hijmans van Natuurmonumenten.

stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

Hoogleraar klimaatadaptatie

Bijna anderhalf jaar is ze nu hoogleraar Klimaatadaptatie in Delta’s en Kustgebieden, aan de Universiteit van Utrecht: Marjolijn Haasnoot. Wereldwijd is ze één van de weinige hoogleraren op het gebied van klimaatadaptatie, dus het aanpassen aan klimaatverandering. Marjolein Haasnoot werkt ook als wetenschapper bij Deltares. Verslaggever Henny Radstaak spreekt haar daar, op het onderzoeksinstituut.

deltawerken.jpg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor