Landkaartje
© Danjou
Zie je bij fluitenkruid een kleine oranje vlinder fladderen? Dan kan dat zomaar een landkaartje zijn. Deze vlinder met z'n bijzondere naam is vliegensvlug: één keer knipperen met je ogen en je kunt 'm alweer kwijt zijn. Maar wanneer de vlinder nectar drinkt of opwarmt, dan is het meer dan de moeite waard om hem eens goed te bestuderen.
Het landkaartje, de gehakkelde aurelia, de koninginnenpage: vlinders hebben stuk voor stuk prachtige namen. Een vlinder als de gehakkelde aurelia heeft de naam door de gehakkelde vorm van de vleugels. Oftewel, een vlinder kan vernoemd worden naar hoe die eruit ziet, maar kan ook de naam krijgen door hoe die eruit ziet als rups of wat de waardplant is, legt Amber van Amsterdam van De Vlinderstichting uit. Het landkaartje is vernoemd naar het patroon onderop de vleugels. Als je goed kijkt, lijkt het net op een landkaart.
Het landkaartje leeft in twee generaties: één in het voorjaar en één in de zomer. Het bijzondere aan het landkaartje is dat de vlinder er in het voorjaar heel anders uitziet dan in de zomer. Nu zijn de vleugels aan de bovenkant oranje met een zwart vlekkenpatroon, en is er onderaan de vleugels een duidelijk patroon van lijnen zichtbaar. Als de vlinder zich in de zomer laat zien, dan zijn de vleugels zwart met een wit patroon. De onderkant van de vleugels laat dan ook een duidelijke witte baan zien.
V.l.n.r.: landkaartje in voorjaarsvorm, in zomervorm, onderkant vleugels in voorjaar, en in zomer.
© JurgenMaassen, MarijkeKemps, HarryH, CJC
De waardplant van een landkaartje is de brandnetel, net als bijvoorbeeld de dagpauwoog. Maar waar het vrouwtje van een dagpauwoog de eitjes in grote getale verspreidt over de bladeren van de plant, zet het landkaartje eitjes af op een hele andere manier. Die zet een torentje van ongeveer 10 eitjes af aan de onderkant van het blad.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.