© Fotograaf: Cas van den Bomen
De provincies Noord-Brabant en Zeeland trekken met andere organisaties 11,5 miljoen euro uit om jaarlijks 30 miljoen kuub regen- en kwelwater uit natuurgebied de Brabantse Wal beter te benutten. Dit stroomt nu ongebruikt de Westerschelde in. De afspraken daarover met de waterschappen Scheldestromen en Brabantse Delta, natuurbeheerder Brabants Landschap en het Deltafonds zijn dinsdag bekrachtigd. De maatregelen passen in het streven om in 2050 de meest klimaatbestendige delta te worden.
Het geld gaat naar twee projecten. Het eerste leidt regen- en grondwater via bestaande sloten naar het Markiezaatsmeer nabij Bergen op Zoom. Dat gebeurt in de winter en het voorjaar als er een overvloed aan water is. De rest van het jaar hebben natuur en landbouw in het gebied het water nodig. Het tweede project richt zich op het verbeteren van de waterkwaliteit in de sloten.
Door schoon zoetwater van de hooggelegen Brabantse Wal naar het lager gelegen Markiezaatsmeer te laten stromen, verbetert het waterpeil van het meer. Met de onlangs in gebruik genomen stuw kan het waterpeil als dat nodig is worden verhoogd. Er worden ook 'broedeilanden' aangelegd, meldt waterschap Brabantse Delta. Het hogere water in het gebied beschermt de vele soorten vogels die er broeden en overwinteren tegen aanvallen van andere dieren.
De Brabantse gedeputeerde Saskia Boelema wijst op het belang van de plannen. "Zoetwater is een kostbaar goed dat we niet zomaar verloren moeten laten gaan. Aan de voet van de Brabantse Wal komt daar met dit project verandering in."
Het Markiezaatsmeer valt zowel onder Noord-Brabant als Zeeland. Het grote meer hoorde tot de aanleg van de Oesterdam in 1983 bij de Oosterschelde. Door de komst van de dam verandert het langzaam van een zoutwatergebied in een zoetwatermeer.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.