Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mollentelling, middelste zaagbekken en alle overige onderwerpen

  •    •  
10-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1038 keer bekeken
  •  
Mol_WesleyOverman

© Wesley Overman

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 12 februari 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

0:04:25 Soundscape deel 1
0:12:30 Middelste zaagbekken
0:47:45 Wilde banaan
1:05:15 Mollentelling deel 1
1:11:15 Mollentelling deel 2
1:34:10 Soundscape deel 2
1:40:30 Mollentelling deel 3
2:04:55 Mollentelling deel 4
2:10:50 Zeesterren
2:22:20 Groene zorg
2:55:30 Soundscape deel 3

Mollentelling van Nederland

Voor het vijfde jaar op een rij is het weer mollentellen geblazen. Of eigenlijk molshopen, want maar weinig mensen hebben ooit een levende mol gezien. De Zoogdiervereniging wil met de data meer inzicht krijgen in het graafgedrag en leefgebied van het dier. De mol is veruit het minst onderzochte zoogdier van ons land. En ook niet erg geliefd. Veel mensen zijn hem liever kwijt dan rijk. Zo sterven jaarlijks een boel mollen in een klem. De telling is het hele weekend. Als je een molshoop ziet kan je dat doorgeven op het speciale mollenmeldpunt van Waarneming.nl, de site van Jaarrond Tuintelling of via Telmee.nl. 

Molshopen_EvelinevanderJagt

Molshopen

© Eveline van der Jagt

Groene zorg: de huisarts

Van alle uitstoot van broeikasgassen in Nederland, komt ongeveer 7 procent bij de zorg vandaan. 'Groene huisarts' Iris Wichers uit Amsterdam zoekt naar wegen om de duurzaamheid van haar praktijk te verbeteren. Eén van de grootste uitstoters waar een huisarts invloed op kan uitoefenen, is de behandeling voor mensen met astma of COPD. Medicijnen kunnen met behulp van 'puffers' worden verneveld, maar daar zit een heel sterk broeikasgas in. "Voor de meeste patiënten is een poeder-inhaler net zo effectief, maar dan zonder broeikasgassen", aldus Wichers.
Wichers is ook werkzaam bij het Nederlands Huisartsengenootschap, de beroepsvereniging die onder andere richtlijnen opstelt voor de huisartsen. Ook daar is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden. Wichers was ook één van de auteurs van een e-boek over duurzaamheid in de huisartsenpraktijk. Meer informatie daarover staat op de site van de NHG. 

Iris Wichers, groene huisarts

© Rob Buiter

Nederlandse stranden bezaaid met zeesterren

Winterse strandenwandelaars zijn ze misschien tegengekomen; zeesterren. Ze liggen op dit moment volop op bepaalde Nederlandse stranden. Hoe deze eigenaardige dieren daar terecht zijn gekomen en hoe erg dat massale aanspoelen is, verteld Wilbert Kerkhof van de strandwerkgroep aan Vroege Vogels. Normaal gesproken leven de bodembewonende zeesterren net een stukje de zee in op de zogeheten vooroever. Niet alleen zeesterren leven daar, maar bijvoorbeeld ook zeesterren en talloze vissen. “Het moet daar krioelen van het leven”, aldus Kerkhof. 

zeester

Middelste zaagbekken in de delta

Eén van de vogelsoorten die elk najaar in grote aantallen naar Nederland komt om hier te overwinteren, is de middelste zaagbek. Deze eendachtige is dan vooral in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta te vinden. Een lesje zaagbekken kijken van vogelonderzoeker Dirk van Straalen. Je hebt de grote, de middelste en de kleinste, het nonnetje. Dirk telt de middelste zaagbekken bij de Grevelingendam, meestal op het eind van de middag als de middelste zaagbekken naar hun slaapplaats vliegen.

middelste_zaagbek_5e33da1fc4b10_large

Middelste zaagbek (man)

© horneman69

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor