Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nog geen groen licht gaswinning Schiermonnikoog

  •    •  
19-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Schiermonnikoog_dikkenberg.jpg

© Fotograaf: dikkenberg

Er komt voorlopig geen boorplatform op de Noordzee in het gebied ten noorden van Schiermonnikoog. De vergunning voor de aanleg van het platform werd de Haagse rechtbank vernietigd wegens diverse tekortkomingen.

Gaswinning gevaar voor natuur en milieu

De rechters hebben onder meer problemen met de manier waarop tijdens de bouw de stikstofdepositie in de duinen van het Waddeneiland gecompenseerd zou worden. Een constructie waarbij de stikstofrechten van drie boerderijen werden overgenomen, deugt volgens de rechters niet. Bovendien ontbreekt in het overheidsbesluit over de gaswinning een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' over de invloed van onderwatergeluid tijdens de bouw op zeehonden die in het gebied leven.

Gas winnen op zee

Het bedrijf ONE-Dyas wil op zo'n 20 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog gas gaan winnen. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, de Waddenvereniging, Greenpeace en Mobilisation for the Environment zijn fel tegen dat voornemen. Ze vrezen onder meer schade aan de natuur en aan populaties beschermde diersoorten, waaronder ook bruinvissen.

In de zaak ging het om drie onderdelen: toestemming voor de gaswinning zelf, de aanleg van kabels en pijpleidingen en de bouw van het boorplatform. Veel van de aangevoerde bezwaren heeft de rechtbank afgewezen, maar de tegenstanders van de gaswinning krijgen gelijk op een aantal punten over de bouw van het boorplatform.

Nog geen definitief besluit over gaswinning door rechters Gaswinning nog niet definitief van de baan

Met deze uitspraak is niet gezegd dat de gaswinning definitief van de baan is. Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) kan ook een nieuw besluit nemen over de vergunning, waarin hij rekening houdt met de overwegingen van de rechters.

In de rechtszaak hadden de eisers ook diverse klimaatargumenten genoemd. Ze vinden dat de rechter nieuwe gaswinningsprojecten überhaupt niet meer moet toestaan, omdat de klimaatdoelen buiten bereik dreigen te raken. Wereldwijd worden volgens hen nog te veel fossiele brandstoffen gewonnen.

De rechters gaan niet in deze redenering mee. Ze wijzen erop dat de klimaatdoelen in Nederland "niet zijn vertaald in klimaatdoelen per sector". De overheid heeft dus de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de klimaatdoelen wil halen. "De rechtbank acht nut en noodzaak van de gaswinning uit kleine gasvelden op zee, in het licht van de energietransitie en leveringszekerheid, voldoende aangetoond."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor