Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeenatuur voor een prikkie

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
IMG_4756

Christiaan van Sluis (Programma De Rijke Noordzee) bij Noordzee-aquarium van Blijdorp

Met een investering van slechts één procent van de kosten voor offshore windparken, kun je twintig procent van de natuurdoelen halen bij de bescherming van de Noordzee. Dat zegt een grote groep onderzoekers onder leiding van Christiaan van Sluis, van het Programma De Rijke Noordzee, in een artikel in de wetenschappelijke pers.

IMG_4748

Christiaan van Sluis van het Programma De Rijke Noordzee bij het aquarium met de windturbine van Diergaarde Blijdorp

© Rob Buiter

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is sinds deze maand te zien hoe het leven aan de voet van een windturbine op zee eruit ziet. Doordat er zware stenen nodig zijn voor de fundering van de grote palen, wordt er automatisch een soort rif gemaakt op de zandige bodem. "Wanneer je dat maakt van veel grillig gevormde stenen, in plaats van eenvormige blokken beton, wordt zo'n 'rif' een stuk waardevoller voor de natuur", zegt Mark de Boer, de collectiebeheerder van de vissen en de andere koudbloedigen in de Rotterdamse dierentuin. In een aquarium met een één-op-tien model van een turbinevoet zwemmen haaien, roggen, horsmakrelen en nog een heleboel andere dieren uit de Noordzee

'Gratis reservaat'

Omdat windparken niet alleen een extra rif bieden, maar ook verboden gebied zijn voor vissersboten met sleepnetten, zijn ze automatisch een soort reservaat voor onderwaterleven. "Maar dat betekent niet dat het allemaal hosanna is in die windparken", waarschuwt Van Sluis. Tijdens de aanleg wordt er veel lawaai geproduceerd, als ze er staan beïnvloeden ze de stroming onder water en ook boven water hebben ze invloed op vogels en vleermuizen.

Eén procent is veel geld

Van Sluis en De Rijke Noordzee pleiten er dan ook voor om extra te investeren in de Noordzeenatuur. En dat hoeft relatief gezien niet veel te kosten, denken de onderzoekers. "Met één procent van het budget voor de bouw van een windpark - 20 tot 40 miljoen euro – kun je enorm veel doen voor de natuur. Die één procent is dus een mooie kans om het tot nu toe erg trage natuurherstel aan te laten haken bij de snelheid en het grote geld van de offshore industrie."

IMG_4766

Christiaan van Sluis (Programma De Rijke Noordzee) en Mark de Boer (Diergaarde Blijdorp)

© Rob Buiter

Ondertussen proberen de Boer en zijn collega's in Blijdorp te werken aan de verspreiding van kennis over en liefde voor de natuur in de Noordzee. "Wat je ziet is een grijsgroene bak water, maar daaronder zit heel veel prachtig leven!"

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor