Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluimveesector mag kippen niet meer aan poten optillen

  •    •  
04-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Kippen

kippen

© jeanet1

Bedrijven in de pluimveesector mogen kippen niet vangen door ze aan hun poten op te tillen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter in dit vraagstuk, ziet daarvoor geen enkele ruimte in Europese regels. Door deze definitieve uitspraak moeten bedrijven die kippen vangen hun werkwijze aanpassen.

In de uitspraak verwijzen de rechters naar de Transportverordening, waarin staat dat het verboden is om dieren "bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het hun onnodige pijn of onnodig lijden berokkent". Vangbedrijven en een pluimveebedrijf hadden aangevoerd dat het vangen van kippen aan de poten gebruikelijk is in heel de Europese Unie en het dierenwelzijn daardoor niet in het geding komt. Wakker Dier stelde juist dat de regels volkomen duidelijk zijn. Daar krijgt de organisatie gelijk in van het CBb: het verbod om dieren bij de poten op te tillen is "niet voor meerdere uitleg vatbaar".

Kippen anders vangen

De bedrijven krijgen op een ander punt wel gelijk. De lasten onder dwangsom die ze kregen opgelegd voor overtredingen van het verbod, waren niet goed onderbouwd. Daar moet de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor 15 augustus een nieuw besluit over nemen.

Kippen vangen kan op diverse manieren, aldus de uitspraak. Daarin wordt verwezen naar speciale vangmachines en de 'Zweedse methode', waarbij de dieren met twee handen bij hun lichaam worden vastgepakt. Volgens de vangbedrijven heeft iedere alternatieve methode nadelen. Zo zou het niet mogelijk zijn om op een veilige manier met twee handen een kip te vangen die op hoogte zit. Het CBb wijst die bezwaren af.

Pluimvee vangen aan de poten

Brancheorganisatie AVINED is niet te spreken over de uitspraak. "Wereldwijd wordt pluimvee aan de poten gevangen. Dit gebeurt in Nederland ook, vanzelfsprekend met voldoende aandacht voor het welzijn van het dier", klinkt het.

Wakker Dier stelt dat kippen die bij de poten worden gevangen wel degelijk pijn lijden. Ze zouden vaak ademnood krijgen en vleugels of poten breken. De organisatie vindt dat de pluimveesector zich gewoon aan het al bijna twintig jaar geldende verbod moet houden. Wakker Dier noemt diverse eiermerken die een diervriendelijkere vangmethode gebruiken en stelt dat andere bedrijven er vooral niet aan willen omdat die "iets arbeidsintensiever en iets duurder is (naar schatting dan 0,0005 cent per ei en 0,12 cent per kilo vlees)".

Bron: ANP

Meer over:

kippen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor