Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roepende raaf, wolf en blauwe heidekikkers

  •    •  
13-04-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1313 keer bekeken
  •  

Een roepende raaf, een wolf op de heide en een poel vol parende heikikkers. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending over het Hijkerveld van Vroege Vogels tv. De winnaar van de rubriek Zelf Geschoten is deze week Erik Kruise met de roepende raaf. En je zou het misschien niet denken als je deze rauwe roep hoort, maar de raaf is wel degelijk een zangvogel. Het is zelfs de grootste zangvogel van Nederland.

Oog in oog met de wolf

Rudi Baetslé kwam op het Deelerwoud in Gelderland een wolf tegen. Hij kon vanop grote afstand prachtige beelden maken! In het filmpje zie je de wolf even stilstaan, de oren spitsen en om zich heen kijken. Waarschijnlijk heeft het dier de filmer wel in de gaten, al lijkt die niet erg geïnteresseerd.

Wolven hebben namelijk, net als veel andere dieren, ontzettend sterke zintuigen. Zo kunnen ze andere dieren al van driehonderd meter afstand ruiken, zelfs tegen de wind in. Omdat de ogen aan de zijkant van de kop staan, kan het dier 250° om zich heen kijken. Een mens heeft slechts een gezichtsveld van 180°. En ook de oren van wolven zijn uitstekend! Ze kunnen tonen boven 40 kHz horen die wij als mens niet kunnen opvangen.

Bekijk ook onderstaand fragment van Vroege Vogels TV over de wolf.

Merel probeert bessen te eten

Meestal zoeken merels hun voedsel op de grond, bijvoorbeeld tussen afgevallen bladeren of in het gras. Daar zoeken ze naar regenwormen, insecten en slakken. Maar net als alle andere vogels uit de familie van de lijster, zijn merels ook gek op bessen en afgevallen fruit. Voornamelijk in het najaar en de winter, wanneer er minder insecten te vinden zijn, staan die op het menu. Jan Rosmulder filmde in zijn tuin in Deurne-Walsberg een exemplaar dat wat moeite had om alle geplukte bessen ook daadwerkelijk in de snavel te krijgen.

Merel met worm

© GertPaassen

Heikikkers kleuren blauw

In de paartijd kleuren de mannelijke heikikkers een paar dagen blauw. De paartijd, die tussen eind februari en begin april plaatsvindt, duurt bij deze soort maar heel kort. Ze doen er dan ook alles aan om snel een vrouwtje te bemachtigen om mee te paren. Met de blauwe kleur laten ze zien dat ze een geschikte partner zijn. Cees van Hoogmoed filmde deze poel vol parende heikikkers in Haaksbergerveen.

Meer weten over de paartijd van de heikikker? Bekijk dan onderstaande video!

Zwarte specht bouwt een nest

De zwarte specht die Gerard Rothuis mooi kon vastleggen in Spankeren is druk bezig met het uithollen van een nest. Eerst gaat de vogel hakken met de snavel, en daarna moeten de houtsnippers natuurlijk nog naar buiten.

De soort maakt de nesten in dikke loofbomen. Ze kunnen dat elk jaar op nieuw doen. De oude holten, te herkennen aan de ovale vorm, bieden nestgelegenheid voor bosuilen, boommarters en andere soorten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor