De watersnip kan zich dankzij zijn schutkleuren goed verbergen in het riet. Hij is te herkennen aan zijn lange snavel en strepen die van voor naar achter over de kop lopen. De vogel is van nature schuw en zal bij verstoring lang stil blijven zitten. Om niet gezien te worden vertrouwt hij dan op zijn eigen camouflage.
Als het nodig is vliegt hij weg in een zigzaggend patroon. Hierbij laat de vogel een schorre roep horen. Verder maakt de vogel ritmische bewegingen tijdens het lopen of foerageren, dit wordt ook wel ‘bokken’ genoemd.
In de Oostvaardersplassen zag Albert Langeweg een watersnip in het riet zitten. Het is goed te zien hoe de kleuren van zijn verenkleed helpen om de vogel te verbergen. De vogel is op zoek naar voedsel in de drassige ondergrond. Dit zijn voornamelijk insecten, wormen en kleine kreeftachtigen, maar ook plantaardig materiaal zoals zaden.
Bas van der Linde filmde hoe een watersnip zich voorzichtig over het ijs verplaatst. Dit doet hij stap voor stap, want het is glad! De vogel glijdt een paar keer bijna uit, maar hij blijft overeind staan. De kenmerkende ritmische beweging is goed te zien tijdens het lopen. Eenmaal bij de kant aangekomen voegt hij zich bij een aantal soortgenoten.
Naast de watersnip komen ook de houtsnip en het bokje voor in Nederland. Deze vogelsoorten behoren tot dezelfde familie en lijken erg op elkaar. Op de onderstaande afbeelding kun zien hoe je de soorten uit elkaar kunt houden.
© Foto’s van WillemdeWolf, WilfriedSolarz en corineoste
Bron: Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.