Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sterrenkundigen leggen voor het eerst de geboorte van een zonnestelsel vast

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geboorte zonnestelsel - HOPS-315

Baby ster HOPS-315

© ALMA(ESO/NAOJ/NRAO)/M. McClure et al.

Nederlandse sterrenkundigen hebben gezien hoe planeten zich beginnen te vormen. Het is de eerste keer dat dit is waargenomen. Ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De wetenschappers bestudeerden de babyster HOPS-315, die op ongeveer 1300 lichtjaar afstand staat. Dat deden ze met de ruimtetelescoop James Webb en met een geavanceerde telescoop in Chili.

Jonge zon

Volgens de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) lijkt HOPS-315 op "onze zon in zijn jonge jaren". Rond de ster bevindt zich een schijf van gas en stof. Dat materiaal klontert op den duur samen. Eerst ontstaan planetesimalen (brokken ijs), en die vormen planeten en manen.

Een van de eerste stoffen die ontstaan in de hitte rond een ster, is siliciummonoxide. Dat mineraal zit ook in veel meteorieten op aarde. Die zijn gevormd toen ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden ontstond. Bij de Nederlandse metingen is te zien dat het siliciummonoxide rond de ster HOPS-315 aan het samenklonteren en stollen is. Ze ontdekten zowel gas als kristallen van de stof.

Babyfoto van een zonnestelsel

In een verklaring noemt onderzoeker Merel van 't Hoff het "een babyfoto van ons zonnestelsel". De ster HOPS-315 en de schijf eromheen lijken volgens haar op "hoe ons zonnestelsel eruitzag toen het zich net begon te vormen".

Bron: ANP

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor