Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier: daling in aantal supermarktaanbiedingen op vlees

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
vlees supermarkt - pexels

© Pexels

Supermarkten hebben minder aanbiedingen voor vleesproducten in hun folders staan, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier die foldermonitoring van vleesstunts doet. Ze telde in de eerste zes maanden 6422 producten die in prijs waren verlaagd. Dat is het laagste aantal van de afgelopen vijf jaar. Wakker Dier noemt dat een positieve trend.

Verschil tussen supermarkten

De organisatie neemt de folders met aanbiedingen door om te zoeken naar reclames voor vers vlees, vleeswaren en ingeblikt vlees. Bij Jumbo was de grootste daling te zien. De keten had in de eerste helft van het jaar 463 vleesaanbiedingen, tegen 801 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een afname van 42 procent. Bij de Spar daalde het aantal aanbiedingen voor vlees met 26 procent en bij de Hoogvliet met 23 procent.

Meer aanbiedingen op vlees

Sommige supermarktketens hebben een hoop meer aanbiedingen op vlees dan anderen. Albert Heijn is koploper met 1215 aanbiedingen voor vleesproducten. Daarna volgen Plus (1035) en Vomar (900). Wakker Dier telde juist 53 procent meer aanbiedingen van de Aldi. Bij de Lidl noteerde de organisatie een stijging van 22 procent. Het zijn de enige ketens die meer reclame maakten voor vlees.

Elf supermarktketens hebben afgesproken dat ze minder dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) willen verkopen en meer plantaardige eiwitten. Dit jaar zou 50 procent plantaardig moeten zijn. Volgens Wakker Dier staat de teller nu op ongeveer 42 procent.

Korting op vlees

Een product waar korting op zit, wordt vaker gekocht, aldus Wakker Dier. "Met aanbiedingen beïnvloeden supermarkten waar hun klanten mee naar buiten lopen. Wakker Dier wil daarom dat supermarkten helemaal stoppen met vleesaanbiedingen." Molenaar: “Elke vleesstunt zorgt voor meer vlees.” Wakker Dier verwacht een nieuw aanbiedingenbeleid van supermarkten om hun doelstelling op minder dierlijke eiwitten te behalen.

Bron: ANP en Wakker Dier

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor