© Pexels
Wereldvoedseldag is een oproep om honger, ongelijkheid en onrecht in het wereldwijde voedselsysteem aan te pakken. Voedsel zou een recht moeten zijn, maar voor miljoenen mensen is dat nog steeds niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zetten klimaatverandering, geopolitieke instabiliteit en grondstoffenschaarste voedselzekerheid op veel plaatsen in de wereld onder druk.
Voedsel verbindt ons allemaal. Elke hap die we nemen draagt een grotendeels verborgen verhaal met zich mee. Niet alleen over smaak of prijs, maar ook over de impact op onze planeet en op de mensen die het produceren. Wat is de werkelijke voetafdruk van een smoothie, cappuccino of broodje hamburger? Onze alledaagse producten hebben invloed op ontbossing, watergebruik, CO2-uitstoot, plasticvervuiling, arbeidsomstandigheden en leefbaar loon. Eén broodje maakt misschien geen verschil, maar alle kleine keuzes bij elkaar opgeteld wel.
Het wrange is: we weten nog te weinig over de impact van ons eten. Veel voedselketens zijn lang en complex: afzonderlijke ingrediënten komen vanaf verschillende locaties in de wereld en wisselen onderweg meerdere keren van eigenaar. Producenten maken claims als 'klimaatneutraal' of 'ontbossingsvrij', maar deze zijn lastig te controleren.
Het duurzaam en eerlijk maken van voedsel begint daarom met goede data en eerlijke productieketens. Alleen met nauwkeurige inzichten over waar en onder welke omstandigheden voedsel is geproduceerd, en wat de impact daarvan is, kunnen verbeteringen plaatsvinden. Zonder die exacte informatie is alles een gok.
Boeren, merken, retailers en overheden moeten daarin samenwerken. Transparantie is daarin geen einddoel, maar een voorwaarde om tot een eerlijk en duurzaam voedselsysteem te komen. Een systeem dat voedend is voor mensen en voor de planeet.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.