Last van een ochtendhumeur? Dat zit misschien wel tussen je oren – als je de wetenschap moet geloven, tenminste. Hoe zit dat?
'In de ochtend lijkt alles beter', zo ongeveer luidt de conclusie van een onderzoek van het University College London. Daarvoor hebben onderzoekers de afgelopen twee jaar de stemming van zo’n vijftigduizend mensen gemonitord. En wat blijkt? In de ochtend rapporteren deelnemers vaker een positiever gevoel over hun leven, terwijl ze later op de dag minder tevreden zijn.
Maar hoe zit het dan met het welbekende ochtendhumeur waar veel mensen mee opstaan? Jan-Willem Roodbeen vraagt het aan psycholoog Erik Scherder in Jan-Willem Start Op!.
Volgens de wetenschap lijkt dat idee van een ochtendhumeur dus wat achterhaald, bevestigt Scherder: 'We hebben 's ochtends vroeg minder last van angsten en minder last van depressieve symptomen. We zijn dus wat gelukkiger en voelen ons beter in de ochtend.'
Na de klok van twaalf uur [12:00] neemt dat positieve gevoel weer wat af, legt Scherder uit, om in de loop van de middag weer toe te nemen. In de avond zakt het goede gevoel weer af.
Dat heeft alles te maken met het hormoon cortisol, dat onder andere je motivatie en stemming reguleert. Dit hormoon bereikt een piek na het ontwaken om je in de 'actiestand' te zetten. Tegen bedtijd is het cortisolniveau op zijn laagst. Volgens onderzoek heeft dit een negatieve invloed op ons mentale welzijn, dat op dat moment het slechtst is van de hele dag. Niet gek dus dat veel mensen vlak voor het slapen in bed nog piekeren.
Moet je een belangrijke beslissing nemen? Dan is de ochtend – wanneer je in die 'actiestand' staat – het beste moment. Maak je je 's avonds veel zorgen over iets? Dan kan de wereld er 's ochtends een stuk rooskleuriger uitzien. Parkeer het dus tot de volgende dag: misschien lijkt het probleem dan veel minder groot dan je 's avonds dacht.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!