Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Django (28) viel terug in zijn verslaving door gokreclames: ‘Ik ben alles kwijtgeraakt’

  •  
17-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4417 keer bekeken
  •  
Django still

Door de Wet Kansspelen op afstand mag er sinds 1 oktober 2021 online gegokt worden bij legale aanbieders. Zij pompten de jackpot in gokreclames, maar niet zonder gevolgen.

‘Heb je enig idee dat die reclames de reden zijn geweest waarom mijn leven nu zo verwoest is?’, zo spreekt de gokverslaafde Django (28) goklobbyist en voorzitter van de branchevereniging Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders Helma Lodders, verbitterd toe in BOOS.

Gokbedrijven investeerden tot 1 juli 2023 maar liefst 270 miljoen euro in gokreclames, voornamelijk gericht op jongeren. En het zijn díe reclames waardoor Django een terugval van zijn gokverslaving kreeg. In totaal vergokte hij tussen de 20.000 en 30.000 euro. Zijn relatie ging uit waardoor hij zijn zoontje minder ziet. Inmiddels heeft hij dagelijks psychische hulp, woont hij begeleid en heeft hij zichzelf uit voorzorg onder bewind laten plaatsen.

‘Hetgeen waar ik vooral over val, is het feit dat de overheid die goklobbyisten die reclames hebben laten maken. Daar zijn miljoenen en miljoenen ingepompt. Die hebben mij getriggerd in mijn terugval.’ Gokbedrijven blijken bij de totstandkoming van reclameregels over gokken veel input te hebben gehad, ‘terwijl ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen en verslavingsklinieken gewoon opzij zijn geschoven en al hun waarschuwingen teniet zijn gedaan’, vertelt hij. Hoe zag die zware lobby in aanloop naar het legaliseren van online gokken in Nederland eruit? Tim Hofman legt het uit in BOOS Summer School.

Volgens goklobbyist Lodders moeten gokreclames als doel hebben dat mensen weten dat er een legaal aanbod is. Zo kan er op een verantwoorde en veilige manier gegokt worden, denkt zij. ‘Ook de industrie wil geen geld verdienen aan mensen die in de problemen raken.’

In ‘Verslaafd aan Verliezen’ duikt Spuiten & Slikken-presentator Max Terpstra in zijn eigen recente verleden als gokverslaafde en gaat hij op zoek naar verhalen van anderen. Vanaf wanneer wordt een leuk spelletje een gokprobleem? En worden jonge mensen wel genoeg gewaarschuwd voor de gevaren van gokken?

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor