Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Eiwitshakes en andere proteïnerijke producten: heeft je lichaam die écht nodig?

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
985 keer bekeken
  •  
lyfefuel-s6YTjhwnMkI-unsplash

Eiwitshakes, kilo's kwark en eiwitrepen: de supermarkten liggen er inmiddels vol mee. Maar heb je het eigenlijk allemaal nodig voor een gezond lichaam?

Er is heel veel aandacht voor eiwitten; de schappen liggen er vol mee. 'Je zou het een eiwit-rage kunnen noemen', aldus voedingsexpert Peter Weijs in Kassa. 'Mensen denken dat het heel erg gezond is.'

Wat is eiwit? En welke soorten heb je?

Eiwit, ook wel proteïne genoemd, is een belangrijke voedingsstof voor je lichaam. Er bestaan twee verschillende soorten eiwitten, namelijk: dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten komen voor in producten zoals melk, eieren, vlees en vis. Plantaardige eiwitten zitten vooral in bonen, noten, zaden en granen.

Waar heb je eiwit voor nodig?

Het eiwit uit je voeding helpt je lichaam goed te werken en te herstellen. Het is belangrijk voor je spieren, bijvoorbeeld na het sporten. Maar het is niet alleen belangrijk voor de spieropbouw; het is ook een belangrijke voedingsstof voor je botten, longen, hersenen en de aanmaak van enzymen en hormonen.

Hoeveel eiwit heb je per dag nodig?

Hoeveel eiwitten je nodig hebt, hangt af van je gewicht. Ouderen en mensen die veel sporten hebben extra eiwitten nodig. Gemiddeld heeft een Nederlander 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig, wat neerkomt op zo’n zestig gram per dag. 'De meeste mensen in Nederland eten al relatief eiwitrijk, wat betekent dat we niet per se behoefte hebben aan heel veel eiwit-verrijkte producten', volgens Weijs.

Moet je speciale proteïneproducten eten?

Er liggen veel producten in de winkel waar extra proteïne aan is toegevoegd: pannenkoekenmix met extra eiwit, mueslirepen met extra proteïne of proteïne-maïswafels. Volgens Weijs hebben we het niet nodig: 'Het is een beetje vreemd om dat soort producten te gaan eten voor eiwit, want dat kan je prima met een aantal eiwitrijke voedingsmiddelen die we van nature eten doen.' Zoals bijvoorbeeld zuivel of peulvruchten. 'Die zijn veel geschikter daarvoor.'

Ook zijn deze producten vaak heel duur: gemiddeld zo'n 24% duurder dan het alternatief met minder toegevoegd eiwit. 'Terwijl het voor de producent vaak maar één cent meer kost om te produceren', volgens Collin Molenaar van de stichting Wakker Dier. Daarnaast zorgt dit ervoor dat koeien in de bio-industrie onder slechte omstandigheden blijven leven. Deze koeien geven melk zonder keurmerk voor dierenwelzijn, zoals Beter Leven of biologisch. Dit wordt ook wel 'sloopmelk' genoemd.

Meer over dit onderwerp?

Meer van Kassa?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor