Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Stef Clement over mentale druk: ‘Ik heb mijn hele carrière last gehad van permanente faalangst’

  •  
27-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
848 keer bekeken
  •  
ANP-358167048

© ANP

Hoe gaan topsporters om met de druk te ervaren in een team op het hoogste niveau. Stef Clement over faalangst: ‘Als knecht kun je ook falen, maar die kans is een stuk minder groot.'

Leiders, aanvoerders, kopmannen. In elke sport zijn ze er. Het zijn die teamleden die naar voren durven te stappen als het nodig is en verantwoordelijkheid nemen. Omdat ze de meest ervaren speler zijn, of omdat ze er het karakter voor hebben. Maar welke druk voelen sporters bij deze verantwoordelijkheid en hoe gaan ze hier mee om? In de podcast DRUK praat Erik Dijkstra met voormalig Nederlands wielrenner Stef Clement.

DRUK: In het hoofd van topteams
In de podcast DRUK: In het hoofd van topteams gaat sportjournalist Erik Dijkstra op zoek naar het antwoord op de vraag: is een team echt altijd één voor allen en allen voor één? Hij spreekt met negen topsporters die precies weten hoe het is om druk te ervaren in een team op het hoogste niveau.

Het karakter van een kopman

Clement koos er bewust voor om geen kopman te zijn, maar voelde wel de druk als de veteraan van het team. Hij vindt dat hij niet het karakter heeft van een kopman en was altijd bezig met: ‘Als ik nou maar aan het eind van de dag kan zeggen dat ik er alles aan gedaan heb, dan is het wel voldoende. En dat is natuurlijk niet de instelling van een winnaar, dus niet van een kopman’, vertelt hij. ‘Als knecht kun je ook falen, maar die kans is een stuk minder groot. Ik heb eigenlijk mijn hele carrière last gehad van permanente faalangst’.

Erik gaat met Clement terug naar 2017. In de Vuelta (Ronde van Spanje, red) was Clement, samen met kopman Steven Kruiswijk, naar eigen zeggen ‘De enige waarvan geacht werd het goed te doen. De rest van de ploeg was net uit het ei.’ Als ervaren wielrenner voelde Clement verantwoordelijkheid. En met die druk, kon hij niet altijd even goed overweg, vertelt hij tijdens het gesprek met Erik: ‘Ik was heel streng. Vanuit de druk die ik voelde ging ik die druk ook op mijn jongere ploeggenoten projecteren. Ze moesten niet elke dag een schouderklopje komen vragen, omdat ze hun werk gewoon gedaan hebben. Maar die jonge jongens hadden het wel nodig om wat opbouwende feedback, letterlijk schouderklopjes, te ontvangen. Sorry, maar voor mij was het op dat moment gewoon: “Jij bent nu aan de beurt. Haal maar acht bidons en zorg dat je snel terug bent.” Ik ben toen ook wel op het matje geroepen door de ploegleiding, dat het wel even anders moest, communicatief gezien.’

Meer over de podcast
DRUK: In het hoofd van topteams is een vervolg op de eerdere podcastreeks DRUK: In het hoofd van kampioenen, waarin Erik Dijkstra in het hoofd dook van negen individuele sporters. In het tweede seizoen onderzoekt Erik wat er omgaat in de hoofden van sporters in teamverband. Betekent presteren in teamverband dat de druk juist hoger of lager ligt bij topsport? Erik: ‘Deze podcast werpt een totaal nieuw licht op sommige van de grootste Nederlandse sportprestaties ooit.’

Wil je het hele verhaal van Stef Clement of de verhalen van alle andere sporters, waaronder Demi Vollering en Ron Zwerver, horen? Luister DRUK, In het hoofd van topteams in de gratis app van NPO Luister.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor