Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom stappen mensen over van WhatsApp naar Signal?

03-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
28951 keer bekeken
  •  
De iconen van de communicatie-apps Whatsapp, Telegram en Signal op een telefoon.

De iconen van de communicatie-apps Whatsapp, Telegram en Signal op een telefoon.

© ANP

Steeds meer mensen maken de overstap van social-media-platform WhatsApp naar Signal. Maar waarom?

Een aantal van de grootste techbazen waren afgelopen november aanwezig bij de inauguratie van president Donald Trump. Het is geen geheim dat Elon Musk (eigenaar van onder andere X) nauw samenwerkt met Trump, maar ook Mark Zuckerberg van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft de banden met de president weer aangetrokken. Steeds meer mensen willen minder te maken hebben met de grote techbedrijven die Trump steunen; daarom zoeken mensen naar alternatieven, legt Veerle Ketelaers van De Marker uit.

Wat is het verschil tussen Signal en WhatsApp?

Een van die alternatieven is Signal, een app waarmee je net als met WhatsApp berichten kunt sturen. In Nederland heeft Signal al bijna één miljoen gebruikers. En daar zijn er afgelopen weekend wellicht nog een heleboel bij gekomen. Afgelopen zaterdag, 1 maart, is namelijk uitgeroepen tot Nationale Overstapdag: op die dag worden mensen aangemoedigd om over te stappen naar een privacyvriendelijkere app.

Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar eigenlijk zijn de apps heel verschillend: 'Signal is juist de tegenpool van WhatsApp.' Dat zit zo: beide apps kunnen de inhoud van je berichten niet lezen, maar Meta (het moederbedrijf van WhatsApp) verzamelt wél allerlei andere gegevens, zoals met wie je appt en wanneer. Meta verdient geld door al die informatie te gebruiken voor advertenties op Facebook, Instagram en andere websites. 'Eigenlijk ben jij dus zelf het verdienmodel van Meta.'

Signal werkt anders. Het is geen bedrijf, maar een stichting die afhankelijk is van donaties. 'Daarom gebruikt de app alleen de data die noodzakelijk is om communicatie mogelijk te maken.' Nog een belangrijk verschil: Signal is – in tegenstelling tot WhatsApp – een zogenaamde 'open source'. 'Dit betekent dat wat Signal doet door iedereen gecontroleerd kan worden.' WhatsApp is juist gesloten, waardoor niemand van buitenaf kan zien wat er precies met je data gebeurt.

Waarom stappen mensen juist nu over naar Signal?

Dat heeft, volgens Lotje Beek van de stichting Bits of Freedom, vooral te maken met wat er in de Amerikaanse politiek gebeurt. 'Dat Elon Musk een vriendje van Trump is, weten we al lang, maar een tijdje terug bleek ook Meta-baas Mark Zuckerberg in de ban van Trump. Hij kondigde namelijk aan te stoppen met fact-checkers, hij laat zijn diversiteitsbeleid los en staat steeds meer haat toe richting queer mensen en vrouwen op zijn platforms. En daar willen een hoop mensen hier in Europa zo min mogelijk mee te maken hebben.'

Meer over dit onderwerp?

Meer van De Marker?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor