Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor jongeren?

  •  
17-05-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1000 keer bekeken
  •  
Presentatie van het hoofdlijnenakkoord

Presentatie van het hoofdlijnenakkoord door PVV, NSC, BBB en VVD

© ANP / Koen van Weel

Tijdens de persconferentie spreken de formerende partijen over specifieke groepen zoals ouderen, vissers, boeren, ondernemers en werkenden. Opvallend genoeg blijft het stil over jongeren. Wat betekent het nieuwe hoofdlijnenakkoord voor hen?

'Hoop, lef en trots', is de titel van het 26 pagina's tellende coalitieakkoord dat donderdagnacht werd overhandigd aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Het zogenoemde 'hoofdlijnenakkoord' bevat tien hoofdpunten, en het nieuwe kabinet mag zich nog gaan buigen over de verdere inhoud. De formerende partijen richten zich in hun hoofdpunten onder andere op bestaanszekerheid, asiel, migratie en een sterke rechtstaat.

De daaropvolgende ochtend presenteerden de fractievoorzitters hun akkoord in een persconferentie. Veel specifieke groepen staken zij een hart onder de riem – Geert Wilders noemde bijvoorbeeld de ouderen, Dilan Yeşilgöz de werkenden, Caroline van der Plas de boeren en Pieter Omtzigt de klokkenluiders. Geen van hen sprak echter over jongeren. Wat betekent het regeerakkoord voor de jeugd, en hoe kijken zij er zelf naar? Wat gaan zij merken van de beloofde bestaanszekerheid, waar het tijdens de verkiezingen zo lang over ging? Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United, en David Breebaart, presentator en redacteur van online nieuwsplatform De Marker, praten je bij over de belangrijkste punten in De Nieuws BV.

Krijgen jongeren meer bestaanszekerheid?

Bestaanszekerheid was een terugkerend thema tijdens de verkiezingscampagne. Maar of de partijen aan de formatietafel daarbij ook aan jongeren hebben gedacht, is nog maar de vraag, aldus Yasmin: ‘Er staat in het akkoord niets over het verhogen van de minimumlonen of over de afschaffing van het jeugdloon. Zeker als je het hebt over jongeren, zien we dat zij niet kunnen leven van het loon dat zij nu hebben.’ Momenteel is het uurloon van een achttienjarige slechts zo’n € 6,64. Veel te laag, vinden Yasmin en David, maar het lijkt er niet op dat dit zal veranderen.

Een ander belangrijk onderdeel van bestaanszekerheid is natuurlijk wonen. De formerende partijen willen een einde maken aan de wooncrisis, zodat iedereen weer gemakkelijk aan een betaalbare woning kan komen. Dat vertalen ze naar hun plannen door statushouders niet meer automatisch voorrang op een woning te verlenen. Van der Plas benoemde hierbij zelfs kort dat ze dat onder andere doen voor ‘de kinderen die bij hun ouders op zolder leven’.

‘Ik denk dat ze een terecht probleem aankaart; de woningnood is enorm’, aldus David. ‘Maar ik zie dit totaal niet als oplossing (…) Van der Plas wijst naar de statushouders, maar de feiten laten zien dat maar één op de tien sociale huurwoningen naar statushouders gaat. De rest gaat naar niet-statushouders.’ Yasmin is het met David eens en denkt dat het nieuwe kabinet zich op andere manieren moet gaan inzetten voor de wooncrisis. ‘De doorstroom op de woningmarkt moet gewoon veel beter zijn. Er moet geïnvesteerd worden in betaalbare woningen en er moet een stop komen op die torenhoge prijzen in de particuliere huursector.’

De formerende partijen willen verder flink bijbouwen, het liefst zelfs honderdduizend woningen per jaar. ‘Maar hoe ze dat gaan doen, dat wordt nog erg ingewikkeld’, denkt David. Wat het precies ingewikkeld maakt, vertelt hij in deze video van De Marker. Daarin licht hij ook de andere belangrijke punten uit het coalitieakkoord toe.

Gaan jongeren erop vooruit de komende vier jaar?

‘De dingen die ik nu heb gelezen, daarvan denk ik niet: goh, er wordt hier echt werk gemaakt van de positie van jongeren. Nederland is best wel vergrijsd, en onze generatie staat straks voor grote uitdagingen’, stelt Yasmin. Ze vraagt zich voornamelijk af waar de rekening wordt gelegd; moeten de jongeren van nu daar straks voor op gaan draaien? Ook David ziet het maar somber in: ‘Er is een heleboel om je boos over te maken, geloof ik.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor