Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wet betaalbare huur: wat houdt het in? En wat verandert in 2025?

  •  
26-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1951 keer bekeken
  •  
shutterstock_1414732295

Huren in de vrije sector is voor veel mensen onbetaalbaar. Daarom is er vanaf 1 juli 2024 de Wet betaalbare huur. Wat houdt deze wet in? En wat verandert in 2025?

De huurprijzen in de vrije sector zijn extreem hoog. Er wordt in ons land gemiddeld € 18,01 per vierkante meter betaald. In Amsterdam zijn de huurprijzen het hoogst, met gemiddeld € 27,28 per vierkante meter. De afgelopen jaren is de gemiddelde huurprijs enorm gestegen. En daar wil demissionair minister voor Wonen Hugo de Jonge wat aan doen. Zijn oplossing? De Wet Betaalbare Huur. Wat houdt die wet in? En wat levert het jou op?

Wat is de Wet betaalbare huur?

De wet moet huurders beschermen die te veel betalen voor hun woning. Daarvoor moet het puntensysteem worden aangepast. Dat puntensysteem geldt al voor woningen in de sociale huur, maar nog niet voor woningen in de vrije huursector. Dit systeem wordt uitgebreid waardoor er, volgens De Jonge, een ‘gereguleerde middenhuur’ zou moeten ontstaan. De wet gaat op 1 juli 2024 in.

Hoe werkt het puntensysteem nu? En wat gaat er veranderen?

Er is een maximale huurgrens, van ongeveer 879,66 euro, bepaald voor woningen met 147 punten. Daar komt een tweede grens bij. Voor woningen tussen de 148 en 186 punten gaat ook een maximale huurprijs gelden, namelijk: 1123 euro. Dit zijn woningen in de categorie 'middenhuur'.

Voor wie geldt de Wet betaalbare huur?

De wet gaat gelden voor nieuwe huurders. Dus wanneer je een nieuwe huurwoning betreedt, maak je aanspraak op deze nieuwe maximale huurprijs. Je kunt in je huidige huurwoning dus geen huurverlaging aanvragen op basis van de wet. Je moet dus verhuizen om hier gebruik van te maken.

Gaan verhuurders zich hier ook echt aan houden?

Dat is wel de bedoeling. De gemeente moet erop toezien dat verhuurders zich aan het puntensysteem houden en geen hogere huurprijzen vragen dan is toegestaan. Doen ze dat niet? Dan kan je als huurder zelf op ieder moment naar de Huurcommissie stappen voor een toetsing van je huurprijs.

Huurverhoging 2025: hoe zit dat?

De overheid wil dat de huur van middenhuurwoningen dit jaar met maximaal 7,7% stijgt. Voor vrije sectorwoningen geldt een maximum van 4,1% en voor sociale huurwoningen 5%.

In de Voorjaarsnota 2025 staat dat het kabinet in 2025 en 2026 de sociale huren wil bevriezen. Dat betekent dat er geen huurverhoging komt. Momenteel is deze bevriezing nog niet definitief en zijn de nieuwe regels nog niet bekend.

Betaal jij te veel huur?

Dat kun je nagaan op de website ismijnhuurteduur.nl. Via de huurprijscheck van de Huurcommissie kun je op een objectieve manier het puntenaantal van je huurwoning berekenen.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor