© beeld website Belastingdienst
Honderdduizenden spaarders en beleggers kunnen te veel betaalde vermogensbelasting gaan terugvragen. Vanaf half juli 2025 begint de Belastingdienst met het versturen van brieven aan deze mensen om dit te regelen.
“Het kan even duren voordat u één of meer brieven krijgt”, meldt de Belastingdienst.
De Hoge Raad heeft in december 2021 geoordeeld dat er alleen belasting mag worden geheven op rendement dat mensen daadwerkelijk hebben behaald op hun beleggingen of spaargeld.
De overheid hanteerde echter jarenlang een fictief rendement, dat te hoog was ingeschat. Met andere woorden: veel mensen betaalden na 2017 te veel belasting over box 3, waarin vermogen uit spaargeld en beleggingen wordt belast. De hele hersteloperatie om dit recht te zetten, gaat miljarden euro’s kosten.
De hersteloperatie box 3 geldt met terugwerkende kracht vanaf belastingjaar 2017.
Voor 2021 en de daaropvolgende jaren mag iedereen het werkelijke rendement doorgeven. Voor 2017 tot en met 2020 kan dat alleen als je tijdig bezwaar hebt gemaakt of een – zoals dat heet - verzoek om ambtshalve vermindering hebt gedaan.
Hoeveel mensen hebben recht op teruggave van de te veel betaalde vermogensbelasting? De verwachting van de overheid is dat meer dan een half miljoen Nederlanders geld terugkrijgen. Dit kan om kleine en grote bedragen gaan, afhankelijk van de persoonlijke situatie.
Je komt pas in aanmerking voor deze hersteloperatie als je vermogen boven het heffingsvrije drempelbedrag uitkwam. Het gaat dus om spaarders en beleggers met aardig wat vermogen, want zij moeten vermogensbelasting betalen.
De afgelopen jaren is het heffingsvrij vermogen flink verhoogd. Voor 2024 is het 57.000 euro voor een individu en 114.000 euro voor koppels. In 2017 lag de grens voor de vermogensrendementsheffing nog op 25.000 euro voor een individu en op 50.000 euro voor koppels.
Had je minder vermogen dan deze drempelwaarde? Dan betaal(de) je geen box 3-belasting en is de hersteloperatie niet op jou van toepassing.
Het werkelijke rendement opgeven bij de Belastingdienst in het kader van de hersteloperatie is niet verplicht maar een keuze. Doe dit dus alleen als het financieel beter uitpakt dan het fictieve rendement.
Had je meer vermogen en heb je vermogensbelasting betaald? Dan kun je, als je te veel belasting hebt afgedragen, dus recht hebben op teruggave. De Belastingdienst stuurt brieven naar mensen die volgens hun gegevens te veel vermogensbelasting hebben betaald.
Overigens krijgen niet alle mensen die het aangaat tegelijkertijd een brief van de Belastingdienst. Dit zal in fases worden gedaan. Vanaf juli 2025 worden de brieven voor belastingjaar 2022 verstuurd. In het najaar volgen de brieven voor 2023. Naar verwachting zal op zijn vroegst in 2026 worden gestart met de terugbetaling van te veel betaald belastinggeld.
De Belastingdienst heeft het zogeheten formulier Opgaaf werkelijk rendement al online staan. Hiermee kunnen mensen geld terugvragen als ze te veel vermogensbelasting hebben betaald. Maar mensen worden dringend verzocht om dit formulier pas in te vullen nadat ze een uitnodigingsbrief hebben gekregen voor een specifiek jaar.
Denk je in aanmerking te komen om het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ in te vullen? De Belastingdienst heeft een online checklist waarmee je je alvast kunt voorbereiden.
Daarmee kun je nagaan voor welk jaar (of jaren) je een verzoek om teruggaaf mag indienen. Tip: houd je aanslagen van het betreffende jaar bij de hand.
Heb je vragen over de hele hersteloperatie box 3? Kijk dan op de webpagina www.belastingdienst.nl/box3 voor meer informatie.
Bronnen: Belastingdienst, NOS, Fiscalert
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!