Gasprijzen die de pan uit rijzen, de koude dagen die weer op komst zijn en natuurlijk de klimaatverandering die ons op de hielen zit. Genoeg redenen om te willen investeren in energiebesparende maatregelen, maar met de huidige crises en hoge inflatie is het goed in te denken dat je daar wat financiële ondersteuning bij kunt gebruiken. Voor welke maatregelen kan er eigenlijk subsidie aangevraagd worden? Je vindt ze hieronder op een rij.
Sinds 1 januari is het mogelijk om onder voorwaarden 30% subsidie te krijgen voor het isoleren van een koophuis. Huiseigenaren kunnen ook boetevrij en tegen een lage rente geld lenen om de woning te isoleren.
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan er een vergoeding aangevraagd worden voor een aantal (isolatie)maatregelen:
-Spouwmuurisolatie
-Dakisolatie
-Dubbelglas, HR glas en triple glas
-Vloerisolatie
-Een nieuwe warmtepomp
-Een nieuwe zonneboiler
-Aansluiting op een warmtenet
Weet je nog niet weet welke maatregelen je kunt gaan toepassen? Verken jouw mogelijkheden op www.verbeterjehuis.nl.
Bij één maatregel krijg je als huiseigenaar tot 15 procent van de isolatiekosten aan subsidie. Aanvragen voor één maatregel kunnen vanaf 2 januari 2023 ingediend worden voor een maatregel die vanaf 2 april 2022 is geïnstalleerd.
Als je twee maatregelen of meer combineert krijg je tot 30 procent van de isolatiekosten aan subsidie.
Via de website van de Rijksoverheid kun je de voorwaarden per isolatiemaatregel bekijken, en kun je berekenen hoeveel kosten er vergoed worden vanuit de ISDE.
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt per 18 oktober nog eens 62 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen en andere manieren om energie te besparen.
Dat is volgens energieminister Rob Jetten nodig vanwege het hoge aantal aanvragen dit jaar, dat waarschijnlijk verdubbelt vergeleken met vorig jaar.
"Om te voorkomen dat hoognodige isolerende maatregelen tot stilstand komen verhogen we het budget. Energie besparen en verduurzamen zijn de belangrijkste maatregelen die we kunnen nemen om minder kwetsbaar te worden voor hoge energieprijzen en om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit het buitenland", aldus Jetten bij de bekendmaking.
Na de ophoging is er dit jaar nog bijna 90 miljoen euro beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers van het totale bedrag van 290 miljoen euro. Huishoudens deden al ruim 64.000 aanvragen. Voor isolerende maatregelen was tot nu toe ruim 98 miljoen euro nodig en voor de installatie van warmtepompen bijna 56 miljoen.
Bron: Rijksoverheid/ANP
Kassa schreef eerder over dit onderwerp:
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!