Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsplafond verdwijnt, energieprijzen stijgen: wie gaan dat merken?

  •  
02-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78702 keer bekeken
  •  

De energierekening gaat vanaf januari behoorlijk stijgen. Het huidige prijsplafond houdt dan op te bestaan én de belastingen op het verbruik van gas gaan omhoog. Wie gaat dit het meeste merken in de portemonnee?

Vooral mensen die in een koud en tochtig huurhuis wonen én een variabel energiecontract hebben afgesloten, gaan dit merken. Voor klanten van Essent gaat de gasprijs voor variabele contracten bijvoorbeeld omhoog van 1,3271 euro naar 1,4494 euro per kubieke meter. Bij Vattenfall gaat de prijs van een kubieke meter gas van 1,2975 naar 1,5030 euro.

Prijsplafond stopt op 1 januari 2024

Begin dit jaar heeft de overheid een prijsplafond voor gas en elektriciteit ingesteld. De bedoeling was om huishoudens te beschermen tegen extreme energieprijzen. Voor gas betekende dat een maximumtarief van 1,45 euro per kubieke meter, maar dan wél tot een verbruik van 1200 kubieke meter. Voor alles daarboven betaal je de marktprijs.

Vanaf januari verdwijnt het prijsplafond en moeten huishoudens weer afwachten wat de markt gaat doen. Vooralsnog houdt Essent de gasprijs bewust onder die 1,45 euro per kubieke meter.

Hoe zat het ook alweer met het prijsplafond? In onderstaande reportage leggen we het één en ander uit. Dit artikel gaat verder na de video.

Zorgen om energiekosten

Kijker Monique Hos maakt zich grote zorgen om haar energierekening. Ze stookt haar verwarming bewust zo laag mogelijk, hoewel ze in een koud en tochtig huurhuis woont. Zichzelf warm houden doet ze met een kruik en deken op de bank.

Monique heeft een variabel contract en betaalt een termijnbedrag van 300 euro per maand. Dat is een behoorlijke hap uit haar budget.

Tarieven vaste energiecontracten gaan óók omhoog

Als je een vast contract hebt afgesloten, dan is de prijs van gas en elektriciteit vastgelegd. Tóch kun je dan nog steeds een hogere energierekening verwachten. De energiebelasting op gas gaat omhoog en de kosten voor netbeheer gaan met zo'n 100 euro per jaar stijgen.

Half miljoen huishoudens

In Nederland zijn er naar schatting een half miljoen huishoudens die er financieel op achteruit gaan als het prijsplafond stopt. Hoe zit dat? Zij hebben momenteel een gas- en stroomcontract met tarieven die bóven het prijsplafond liggen. Zodra het prijsplafond verdwijnt, betalen zij weer de volle mep. En dat is eigenlijk niet nodig.

Het loont om je contract eens onder de loep te nemen en 'winterklaar' te maken. Er zijn namelijk verschillende gas- en stroomleveranciers die momenteel contracten aanbieden met tarieven die onder het prijsplafond liggen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor