Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonnepanelen? Zonnestroom in 2027 waardeloos na einde salderingsregeling

  •  
12-03-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
16840 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_dak_1127

Als de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft en dus ophoudt te bestaan, gaan bezitters van zonnepanelen dat flink merken in de portemonnee. De energierekening van sommige huishoudens kan als gevolg van het afschaffen van de salderingsregeling op jaarbasis met wel 1000 euro stijgen. Dat betreft wél hoofdzakelijk huishoudens met veel zonnepanelen die veel stroom terugleveren aan het net.

Energievergelijker Keuze.nl meldt dat Greenchoice als eerste energieleverancier de tarieven voor 2027 bekend heeft gemaakt. Dat betreft dus de tarieven die van toepassing zijn zodra de salderingsregeling echt is afgeschaft.

Daaruit ontstaat een beeld van wat bezitters van zonnepanelen vanaf 2027 zoal te wachten staat. Wat andere energieleveranciers met hun tarieven doen zodra de salderingsregeling daadwerkelijk ten einde komt, is momenteel nog niet duidelijk. Het is echter aannemelijk dat leveranciers scherp in de gaten houden wat de concurrentie doet en hun tarieven daarop afstemmen.

Nieuwe contracten bij Greenchoice opgesplitst in twee delen

Wat gaat er bij Greenchoice precies veranderen aan de terugleververgoeding en de terugleverkosten? Dat kun je per direct zien in nieuw afgesloten contracten, die per direct zijn opgesplitst in twee delen.

Eén deel betreft de eerste tariefperiode en deze loopt tot 31 december 2026, oftewel de laatste dag waarop de salderingsregeling van toepassing is.

Het tweede deel – met afwijkende terugleverkosten en -vergoedingen – betreft de tweede tariefperiode. Deze gaat in op 1 januari 2027, de dag waarop de salderingsregeling juist vervalt.

Vanaf 2027 dalen de terugleverkosten (ook wel terugleverboete) bij Greenchoice van 15,2 cent per kWh naar 5,2 cent per kWh. Dat tarief geldt voor mensen met een contract waarin de tarieven voor de periode van twee jaar zijn vastgelegd.

Dat lijkt op zich goed nieuws, maar de terugleververgoeding daalt tegelijkertijd óók. Per kWh zonnestroom die mensen met zonnepanelen terugleveren aan het net krijgen mensen met ingang van 2027 nog 5,4 cent per kWh. Verreken je deze bedragen met elkaar, dan blijft er onder de streep ongeveer 0,25 cent per kWh over.

Terugleververgoeding valt veel lager uit dan verwacht: "Nagenoeg waardeloos"

In eerdere prognoses werd uitgegaan van een bedrag van ongeveer 5 cent. Dat bedrag zouden mensen met zonnepanelen na het eindigen van de salderingsregeling onder de streep overhouden per kWh die aan het net teruggeleverd wordt.

Met de tarieven die Greenchoice rekent, lijkt de situatie voor mensen met zonnepanelen stukken nadeliger uit te pakken dan aanvankelijk was voorspeld.

Teruggeleverde stroom wordt met deze vergoedingen dus nagenoeg waardeloos en het voordeel van terugleveren verdampt vrijwel volledig. Door de Tweede Kamer werd vorig jaar geëist dat het terugleveren van stroom de particulier in ieder geval nooit geld mag kosten, maar met dit soort vergoedingen wordt daar slechts op de meest minimale wijze aan voldaan.

Dat het voordeel van terugleveren door het afschaffen van het salderen vrijwel volledig verdwijnt, beaamt ook energiedeskundige Geert Wirken van Keuze.nl: "Wanneer je per jaar met 12 panelen 3200 kWh teruglevert, je dak vol dus, dan leveren je zonnepanelen nog maar 8 euro per jaar op."

Ter vergelijking: als je de 3200 kWh uit het rekenvoorbeeld dit jaar volledig zou kunnen salderen, is de stroom nog zo'n duizend euro waard. Huishoudens die zich in dit rekenvoorbeeld herkennen, gaan er vanaf 2027 dus zo'n duizend euro op achteruit, en wel omdat het financiële voordeel van terugleveren bijna volledig verdwijnt.

Energierekening stijgt in deze situatie met 80 euro per maand

Gaan we uit van een financieel voordeel van duizend euro dat op jaarbasis verdampt, dan gaat de energierekening van het huishouden uit bovenstaande voorbeeld dus met circa 80 euro per maand omhoog.

Huishoudens kunnen dit gedeeltelijk opvangen door zo veel mogelijk zonnestroom direct na het opwekken zelf te gebruiken, want daarmee voorkom je dat je de stroom terug moet leveren tegen. Maar dit is niet voor iedereen even praktisch of haalbaar.

Op dit moment wordt slechts zo'n 30 procent van de opgewekte zonnestroom direct door de huishoudens met zonnepanelen verbruikt. De rest gaat terug naar het net. Wirken: "Terugleveren levert nauwelijks nog iets op. Het loont om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct zelf te gebruiken op het moment dat je opwekt."

Engie laat klanten contract opzeggen zonder overstapboete

Wat andere leveranciers doen, is zoals gezegd nog onbekend. Energieleverancier Engie geeft een tipje van de sluier en laat klanten met zonnepanelen hun contract op 1 januari 2027 opzeggen, zonder opzegboete.

"Ik zou als je zonnepanelen hebt nu geen contract langer dan 1 jaar afsluiten bij andere energieleveranciers dan Greenchoice of Engie", zegt Geert Wirken van Keuze.nl. "In de voorwaarden bij andere leveranciers staat namelijk opgenomen dat bij veranderingen in wet- en regelgeving de tarieven mogen worden aangepast." 

Wirken vervolgt: "Zij mogen volgens hun algemene voorwaarden een overstapboete in rekening brengen als je opzegt. Terwijl je nu nog niet weet wat je in 2027 gaat betalen."

Bron: AD.nl, Keuze.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor