Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Risico's van voortijdig terugtrekken

  •  
08-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
35244 keer bekeken
  •  
VOORHETZINGENDEKERKUIT

Voortijdig terugtrekken, ook wel coïtus interruptus, is een methode die sommige vrouwen gebruiken om niet zwanger te raken. Het is hormoonvrij en gratis. Althans, op het moment zelf. Want steeds meer vrouwen raken zwanger door deze methode. Daarnaast beschermt vroegtijdig terugtrekken niet tegen soa’s. Toch hoor ik van steeds meer mensen om me heen dat ze deze methode toepassen. Is dit slim of juist gevaarlijk? Ik sprak twee vrouwen over hoe zij hier gebruik van maken en belde seksuoloog Yuri Ohlrichs om hierop te reageren.


Hoe werkt het?

‘’Ik slikte de pil al sinds mijn vijftiende maar dit had veel bijwerkingen’’ zegt Jessica. Ze kreeg veel stemmingswisselingen en had ook last van depressieve klachten. Hierdoor is ze gestopt met het slikken van de pil. Toen ze een vaste relatie kreeg begonnen zij met het toepassen van de voortijdig terugtrekken methode: ‘’Tijdens de seks trekt hij zijn piemel uit mij voordat hij klaarkomt, dit doen wij al negen maanden.” Ook Moïse gebruikt de pull out methode. Nadat zij gestopt was met de pil vanwege de nare bijwerkingen door de hormonen was het eigenlijk heel gewoon om geen condoom te gebruiken: ‘’Een jaar geleden ben ik deze methode gaan toepassen. Voornamelijk in mijn minst vruchtbare periode."


Yuri: Er bestaan misverstanden over hoe riskant het is. Vaak denken mannen dat ze het wel precies voelen wanneer ze klaarkomen. Maar dit is niet altijd het geval. Ze denken dan dat er geen sperma in de vagina komt en er geen soa’s of zaadcellen worden overgedragen. Maar dit kan helaas wel. Het kan overgedragen worden via de lymfeklieren en het vocht uit de vagina of penis. Dit vocht kan ook zaadcellen bevatten. Zo loop je dus niet alleen risico op een soa maar ook op een ongewenste zwangerschap. Als je toch gebruik wil maken van voortijdig terugtrekken, probeer dan deze risico’s te beperken door jezelf te laten testen op soa’s en laat je partner dit ook goed doen. Vermijd de methode ook rond de dagen van je eisprong, dit zijn de zogenoemde risico dagen en op deze dagen ben je vruchtbaar.


Is het succesvol?

Moïse: ‘’Ik ken best veel mensen die dit doen, dat heeft het ook wel genormaliseerd voor mij. Ik weet dat het niet slim is. Maar omdat ik de consequenties nog niet heb meegemaakt heb ik er nog vertrouwen in dat het werkt. Het is bij mij dus nooit mis gegaan maar bij een goede vriendin wel. Zij heeft hierdoor wel twee keer abortus gepleegd, en is er daarom ook fel op tegen.” Voor Jessica is de methode tot nu toe succesvol maar stressvol geweest. Ze vertelt: ‘’Elke maand denk ik weer, is dit het moment dat ik toch zwanger ben? Ik heb sinds ik de methode gebruik één keer een zwangerschapstest gedaan. Ook was ik een keer overtijd. Maar dit was gelukkig beide keren een vals alarm.”


Yuri: Als man heb je een point of no return. Dat houdt in dat er een moment is dat de man weet dat hij klaar gaat komen en hier geen controle meer over heeft. Soms kan je dit goed inschatten maar soms gebeurt het toch veel eerder of later dan je had gedacht. Dit is heel moeilijk om te voorspellen. En zo kan er toch sperma in de vrouw komen. Ook is het lastig om te bepalen wanneer je de voortijdig terugtrekken methode wilt toepassen. Je kan vanuit je menstruatie je cyclus in de gaten houden en daarmee je vruchtbare dagen berekenen. Maar deze kunnen verschillen per vrouw. En onder de twintig jaar of soms zelfs ouder dan dat kan je nog last hebben van een onregelmatige menstruatie. Als je hier last van hebt is het ook zeer moeilijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet.


Is er een alternatief?

Jessica en Moïse willen allebei geen anticonceptie gebruiken waar hormonen in zitten. “Hormonen vergiftigen echt je lichaam” zegt Moïse. Ook Jessica wil geen kunstmatige hormonen in haar lichaam: “Er zijn niet genoeg opties voor hormoonvrije anticonceptie. Condooms vind ik zelf echt niet fijn om te gebruiken, het voelt dan alsof er een barrière is tussen mij en mijn partner.” Ook zijn Jessica en Moïse allebei bang voor het zetten van de spiraal: “Ik vind het heel eng om een spiraal te laten zetten. Vanwege de pijn maar ook omdat ik vaak heb gehoord dat het mis kan gaan. Je lichaam kan de spiraal afstoten of het wordt niet goed gezet. Deze alternatieven voelen daarom niet beter dan wat ik nu al doe” zegt Moïse.


Yuri: Een condoom en een koperspiraal zijn de enige hormoonvrije anticonceptie middelen. Mocht je condooms niet fijn vinden dan zijn er ook andere materialen. Maar je kan condooms ook op een leuke manier integreren in seks. Net zoals het uit en aantrekken van kleding kan je samen het condoom aan doen. Ik begrijp dat sommige mensen geen hormonen tot zich willen nemen. Maar het zijn vaak niet per se de hormonen waar je last van hebt. Soms ligt het aan het middel in het algemeen. Dus als je stemmingswisselingen of andere bijwerkingen van de pil hebt dan is het aan te raden om van pil te veranderen. Iedereen is verschillend en je kan op elke anticonceptie anders reageren. En wat mensen soms vergeten is dat seks niet altijd penetratie hoeft te betekenen. Als je in je vruchtbare periode zit, kan je altijd nog op andere manieren seks hebben. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor