Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amersfoort geeft natuur de ruimte

  •    •  
11-07-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
amersfoort-stad

Amersfoort

© Jeroen Helmer / Ark Rewilding Nederland

Met een lijst van 33 zogeheten ‘gidssoorten’ heeft de gemeente Amersfoort onlangs een nieuw natuurbeleid vastgesteld. Als er voor die soorten genoeg goede leefgebieden zijn, geldt dat ook voor veel andere planten en dieren, die dan in de slipstream meekomen. De bedoeling is dat projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten bij het (her-)inrichten van gebieden rekening houden met deze gidssoorten. Tegelijkertijd worden alle Amersfoorters uitgenodigd om dieren die gebruik maken van faunapassages in en om de stad te spotten op wildcamera’s.

Van bermpje tot zwartkop

Met een knipoog naar het netnummer van Amersfoort – 033 – is de lijst van gidssoorten samengesteld op basis van de vier landschappen die in de stad samenkomen: de Gelderse Vallei, de Eempolder, de Utrechtse Heuvelrug en de stadsnatuur. Zo kom je als eerste de vissoort bermpje tegen op de lijst.

Stadsecoloog Gideon Vreeman: “Het bermpje is vooral kenmerkend voor Gelderse Vallei. Als je zorgt dat de condities voor het bermpje goed zijn, zullen daar ook plantensoorten op meeliften. Het zijn dus een soort ambassadeurs, die kenmerkend zijn voor het betreffende landschap.” Ook Amersfoort heeft een opgave liggen als het gaat op woningbouw. Volgens de stadsecoloog is het heel belangrijk dat vanuit de gemeente ontwikkelaars en stedenbouwkundigen enthousiast worden gemaakt over bepaalde soorten die in een ontwikkelingsgebied voorkomen.

Wildspotters

Dat beaamt ook Johnas van Lammeren, wethouder duurzame leefomgeving en biodiversiteit van de gemeente Amersfoort: “vanaf het allereerste moment moet natuur en biodiversiteit al in het ontwerp worden meegenomen. Denk aan gierzwaluwkasten, het aanbrengen van gelaagdheid in groen, waardoor er het hele jaar door voedsel te vinden is. We houden daarbij rekening met de vijf V’s: Verblijfplaats, Voedsel, Verbinding, Veiligheid en Variatie.”

De gemeente wil de stadsbewoners ook betrekken bij natuuronderzoek door mee te doen aan ‘Wildspotters’. De camerabeelden van faunapassages in en om de stad staan online, en mensen worden uitgenodigd om de beelden te bekijken en aan te geven welke dieren er volgens hen op te zien zijn.  

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor