Op de bloemrijke graslanden van Plantage Willem III kun je overdag de meest kleurrijke vlinders tegengekomen. Maar ook ’s nachts blijkt dit afwisselende gebied een waar vlinderparadijs. Dan ontwaken de nachtvlinders. Ook deze motten zijn prachtige dieren en onmisbaar in ons ecosysteem.
De Plantage Willem III is een afwisselend natuurgebied met heide, bossen, droge en natte graslanden. Op al die verschillende plekken komen weer andere nachtvlinders voor. Jurriën van Deijk en Rik Wever van de Vlinderstichting bekijken met ons de Elster Buitenwaarden. Onder een wilg, waar veel nachtvlinders op leven, kijken we welke nachtvlinders in de ledemmer zijn beland.
Zo vinden we daar de spikkelspanner. Die lijkt op een vogelpoepje. Overdag zit hij stil op een blad, waardoor vogels hem over het hoofd zien. Verder vinden we de wilgenschorsvlinder, een soort die je veel in de uiterwaarden ziet. En de witte tijger, een prachtig wit behaarde vlinder. Door die haren wordt geluid minder goed teruggekaatst, dat maakt het moeilijker voor vleermuizen om op deze soort te jagen.
Grote spikkelspanner
© Dirk Slijkhuis
In Nederland komen zo’n 50 soorten dagvlinders voor. Dat lijkt misschien veel, maar er leven wel 2400 soorten nachtvlinders in ons land. Daarvan horen zo’n 1480 soorten bij de kleine vlinders of microvlinders. De rest staat bekend als macro’s. De meeste nachtvlinders leven ’s nachts, maar er zijn een stuk of honderd soorten die ook overdag actief zijn zoals de opvallende Sint-Jacobsvlinder en Zuringspanner.
Zuringspanner
© will
En al die nachtvlinders van groot tot klein zijn heel belangrijk. Zo zijn het bestuivers van veel plantensoorten. Ook zijn de vlinders voedsel voor veel andere dieren, zoals de zeldzame nachtzwaluw die er in de nachtelijke uren op jaagt.
Kijk de uitzending Vroege Vogels TV over Plantage Willem III op zaterdag 1 oktober om 19.50 uur op NPO 2!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.