Een drinkende zandhagedis vol teken, dominante kemphanen en larve van de grote glimworm. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending over de Riviereilanden in de Nieuwe Maas van Vroege Vogels TV. Het winnende filmpje is deze week van Richard Burgmeijer. Hij filmde een drinkende zandhagedis in Lemele. En als je goed kijkt, zie je bij de voorpoot van deze mannelijke zandhagedis een groot groepje teken zitten. Die voeden zich heel vaak met het bloed van hagedissen en zitten liefst daar waar de huid wat zachter is.
Een gevecht tussen twee mannelijke kemphanen.
© Gerke Visser
Mannelijke kemphanen komen naar gemeenschappelijke baltsplaatsen genaamd leks, om de hennen voor hun te winnen. Dat doen ze met schijngevechten. Tijdens die schijngevechten zijn er duidelijke verschillen in hun rol en gedrag, afhankelijk van de kleuren van de haan. De meest opzichtige mannen met een zwart, oranje kleur zijn het meest dominant. Deze honkmannen gaan fel in gevecht.
De mannetjes met witte of gespikkelde kragen zijn satellietmannen. Zij zijn minder opvallen, minder dominant en paren alleen aan de zijlijn als ze daar een kans krijgen. Als laatste zijn er nog de metromannen: erg sobere hanen wat betreft kleur. Ze zien eruit als vrouwtjes, maar zijn iets groter. Filmer Everdien van de Bijl filmde het tafereel bij Binnenveldse Hooilanden van Ede.
De larve van de grote glimworm jaagt op naaktslakken en huisjesslakken. Door te bijten, spuit die giftige sappen in het lijf. De slak wordt door dit gif gedeeltelijk vloeibaar waardoor de larve 'm kan opslurpen. Filmer Rick Elizen zag dit tafereel in Vorden. "Toen we door het bos liepen zag ik in mijn ooghoek in het mos een larve, waarvan ik dacht dat het een lieveheersbeestje-larve was, en een slak. Ik gaf het geen aandacht maar op de terugweg zag ik hem weer op dezelfde boom en vroeg of iemand wist welk insect dit was. Niemand wist het, maar Google Lens en ObsIdentify wisten het wel."
Het blijkt een grote glimworm. "Dat was al zeer uniek om te zien op de locatie dat we waren, dat was al gaaf! Maar toen we even op de Wikipedia keken, zagen we dat de larven slakken eten. In deze video zie je een uniek moment waarin de Grote glimworm op de slak in bijt, om de slak te verlammen en vermoedelijk daarna op te eten. Een genot voor het oog! En wat ons betreft een waardig beeld om te delen via Vroege Vogels."
De beverrat heeft klauwen aan de voorpoten waarmee die het voedsel gemakkelijk kan vasthouden. Zo ook om deze paardenbloem rustig op te eten. Aan de achterpoten heeft die zwemvliezen tussen de tenen waarmee die goed kan zwemmen. Hoewel de beverrat oorspronkelijk niet uit Nederland komt, is het diertje ondertussen goed ingeburgerd in Nederland. Pien Dingemans kon dit exemplaar prachtig vastleggen!
Beverratten worden vaak verward met bevers. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. Bekijk onderstaande filmpje:
De nachtegaal staat bekend om de uitbundige zang. En ondanks de naam, zingt deze vogel niet alleen ‘s nachts. Otte Zijlstra kon dit zingende exemplaar prachtig vastleggen! Wil je nog meer genieten van deze prachtige zang? Bekijk dan ook onderstaand filmpje van Ben van Koert aan de voet van de Grebbeberg.
Zelf ook iets moois gefilmd? Stuur het ons op!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.