Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 25 mei 2025

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boomhommel met mijt

Boomhommel koningin

© euroblinkie

De eerste parende bladhaantjes, bloeiende rietorchissen, een hoppende hop, een spechtennest bewoond door boomhommels, een bruine korenbout, de eerste muggenbult, een wielewaal, twee paar kluten met jongen en een bever bij Wageningen. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Wattengal

Kees de Heer uit Amersfoort: ‘Terwijl het team van Vroege Vogels in het Groene Huis bivakkeerde was ik op een andere plek in het park Schothorst. Onder een bloeiende eik vond ik een wit bolletje, net een prop watten. En dat is een natuurverschijnsel dat hoort bij deze tijd van het jaar als de eiken bloeien. Het is een wattengal. De wattengalwesp legt eitjes in de bloemknoppen van de eik en het resultaat is een vergroeiing van de katjes.

Je krijgt geen bungelende katjes, maar een prop witte watten. En over een paar weken kruipt daar dan een nieuwe generatie wattengalwespen uit’. Tips voor nieuwe gallenzoekers: ga eerst eens naar een eik, daar zitten veel verschillende soorten op: oestergalletjes, plaatjesgallen, galappeltjes. En ga daarna naar een willekeurige plant en let op de bladeren: daar vind je de meeste gallen. Let op bultjes en harige plekjes, dat kan al een gal zijn.

Eik

Eik

© RegalShave

Braamsluiper

Ingma uit Veendam: ‘Vandaag voor het eerst een braamsluiper gezien in onze tuin. We zaten nog even van de zon te genieten toen we een bijzonder geluid hoorden. Net alsof iemand kiezelsteentjes tegen elkaar aan het tikken was. Het was een braamsluiper!’. De braamsluiper leeft een verborgen leven in dicht struikgewas. Niet alleen in bramenstruiken zoals zijn naam doet vermoeden, maar ook in meidoorn of sleedoorn.

Maar gelukkig maakt deze vogel een duidelijk herkenbaar geluid zodat je in ieder geval kunt genieten van zijn vrolijke en nadrukkelijk aanwezige zang. De ratel duurt rond de twee seconde, daarna houdt de braamsluiper ene flinke pauze van rond de tien seconden.

braamsluiper-Fotograaf--gerkevisser-

© gerkevisser

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor