Soja.
© Soja - Bron Pixabay
Nederland is in Europa de grootste soja importeur. In de periode 2017 tot 2021 ging het gemiddeld om 8,1 miljoen ton per jaar. Het grootste deel van die soja wordt gebruikt als voer voor onze koeien en varkens. Volgens bedrijven als FrieslandCampina gaat het om duurzame soja, maar journalist Thomas Oudman van De Correspondent stelt daar grote vraagtekens bij. Hij publiceerde onlangs een groot onderzoek naar zoals hij dat noemt: ‘sjoemelsoja’.
Bijna de helft van alle soja die Nederland importeert komt uit Brazilië. Om aan de groeiende vraag naar soja te voldoen zijn de afgelopen decennia enorme stukken regenwoud gekapt om plaats te maken voor plantages. Met alle gevolgen van dien voor de natuur, maar ook voor de inheemse bevolking, die in deze gebieden leeft.
© Pixabay
Voor De Correspondent heeft Thomas Oudman onderzoek gedaan naar FrieslandCampina, een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld. Het bedrijf claimt dat ze de afgelopen jaren een enorme reductie hebben gerealiseerd van broeikasgassen, terwijl de melkproductie op peil bleef. Volgens Oudman wordt een flink deel van die reductie behaald door ‘ontbossingsvrije soja’ in te kopen. Alleen stelt hij, de claim is dubieus. Als je soja koopt met een duurzaamheidscertificaat (RTRS-credit of SBLC-certificaat) dan betekent dat in eerste instantie dat de soja geteeld moet zijn op bedrijven die aantoonbaar 20 jaar ontbossingsvrij zijn. Alleen is dat moeilijk te controleren. Ontbossingsvrije soja bestaat niet, aldus Oudman. Verder is er weinig controle op die duurzaamheidscertificaten. Zo zou een certificaat meerdere keren ‘over de toonbank’ kunnen gaan.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.