Bij een kikkerpoel in Heeze ziet Arno Lenders hoe een vrouwelijke ijsvogel een alpenwatersalamander vangt. Hij filmt vervolgens hoe de vogel haar hapje verorbert. “Ze maakte de salamander eerst (nagenoeg) dood door hem tientallen keren tegen een tak te slaan. Daarna slikte ze hem daarna in een paar seconden door."
Mannetjes en vrouwtjes ijsvogels lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar. Ze hebben beide een opvallende blauw-oranje verenkleed, maar toch is er is een subtiel verschil te zien aan de snavel. Bij mannetjes is de snavel volledig zwart, terwijl vrouwtjes een tweekleurige snavel hebben: het bovenste deel is zwart, maar het onderste deel heeft een oranjerode kleur. Dit verschil maakt het relatief eenvoudig om het geslacht van een ijsvogel te herkennen, zelfs van een afstand. In dit filmpje is een vrouwelijk exemplaar te zien.
De ijsvogel eet vooral vis, zoals stekelbaarsjes, voorns en karpers, en werkt dagelijks zo’n 15 visjes naar binnen. Zijn totale maaltijd bedraagt opgeteld ongeveer 40 gram, evenveel als zijn eigen lichaamsgewicht. In de winter leeft hij bijna alleen van vis, maar in het voorjaar en de zomer eet hij ook jonge kikkers, salamanders, libellenlarven, schrijvertjes en zelfs kleine kreeftjes.
De jacht begint meestal vanaf een tak boven het water. De ijsvogel wacht geduldig en kijkt in het water tot die wat ziet. Vervolgens duikt de vogel razendsnel naar beneden om zijn prooi te vangen. Daarna vliegt hij terug naar zijn tak, slaat de prooi dood en slikt hem met de kop eerst door. Graten en andere onverteerbare resten braakt hij later uit in een klein bolletje.
Wil je meer weten over de braakballen van vogels? Bekijk dan onderstaand filmpje op Instagram.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.