Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge boommarter wil nest ontsnappen op zoek naar avontuur

  •    •  
14-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32015 keer bekeken
  •  

"Dit is een moeder boommarter met haar prachtige en zeer avontuurlijke jong", schrijft Hans Jochems bij het filmpje dat hij begin juni in IJmuiden maakte. "De kleine rakker wilde steeds uit het nest ontsnappen maar werd iedere keer weer snel door moeder naar binnen getrokken." Tijdens het filmen bleef Jochems op gepaste afstand om de dieren niet te verstoren. "Ik heb een camera die ver kan inzoomen en zat op zo'n twintig meter afstand."

Toch werd moeder boommarter nieuwsgierig naar de persoon die doodstil zat te fotograferen en filmen. "Op een bepaald moment kwam moeder tot mijn grote verrassing helemaal naar mij toe om die voor haar zo vreemde ‘vogel’ eens goed te bekijken. Ze kroop via de takken tot pal boven mijn hoofd en bleef bijzonder rustig zitten om naar mij te kijken. Ze zag mij totaal niet als gevaar. Wat was dat een prachtige ontmoeting."

Twee soorten marters

Boommarters zijn kleine roofdieren met ongeveer de grootte van een huiskat. De slanke zoogdieren kunnen zich snel en behendig voortbewegen in de bomen. De grote staart helpt daarbij om hun evenwicht te houden. In Nederland komen er twee soorten marters voor: de boommarter en de steenmarter.

Beide soorten lijken sterk op elkaar, al zijn ze uiterlijk toch van elkaar te onderscheiden. Zo heeft een volwassen boommarter bijvoorbeeld meestal een gele bef, het stukje vacht onder de kop, en de steenmarter een witte. Toch zijn er ook boommarters met een witachtige bef en omgekeerd. Ook de positie van de oren, kleur van de neusdop en ondervacht verschillen bij beide soorten.

Boommarters in de boom

Het gemakkelijkste verschil is misschien de biotoopvoorkeur. Althans, dat zou je denken. Een marter in de boom is niet per definitie een boommarter en marter in de stad niet altijd een steenmarter. Omdat het goed gaat met de soort en de aantallen in Nederland zijn toegenomen, komen beide soorten voor op onverwachtse plekken.

Dat zien we bijvoorbeeld in onderstaand filmpje van Iris Posthumus die een wildcamera plaatste in de dakgoot van een Friese boerderij nadat de eigenaren een vermoeden hadden dat er een dier onder het dak leeft. En dat klopte! Het bleek een boommarter te zijn die deze keer geen nest had gemaakt in een boomholte, maar onder de dakpannen. Met de camera kon ze vastleggen hoe het dier een grote prooi het nest in probeerde te trekken. Lees meer in het artikel bij dit filmpje.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor