Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge futen krijgen een lekker visje aangeboden

  •    •  
30-05-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
635 keer bekeken
  •  

“Terwijl ouder 1 moeite heeft met wakker blijven met drie kuikens op de rug, komt ouder 2 snel aangezwommen met een lekkere vis-traktatie voor de jonkies”, schrijft filmer Hendrikje Kooij.

Futen verzorgen hun kroost gezamenlijk. Ze vervoeren de jonge vogels op hun rug en voeden hen met kleine visjes. Dat levert aandoenlijke beelden op. We zetten de leukste filmpjes voor je op een rijtje.

Meeliften voor veiligheid en warmte

Jonge futen kunnen direct nadat ze uit het ei zijn gekropen al zwemmen. Toch worden ze de eerste weken van hun leven vaak vervoerd op de rug van hun ouders. Zo zijn ze namelijk beschermd tegen vogels van bovenaf en tegen grote vissen van onderaf. Ook is het er lekker warm.

Dol op vis

Futen zijn uitstekende vissers. Ze jagen onder andere op stekelbaars, voorn, brasem, riviergondel, serpeling en alver. Daarnaast eten ze ook waterinsecten, kreeftachtigen en soms zelfs waterplanten. Om hun prooien te vangen, duiken futen onder water waar ze met hun spitse snavel vliegensvlug toeslaan. Ze kunnen dan wel een minuut onder water blijven.

Fuut

© Anja Janszen

Fuut herkennen

Je herkent een jonge fuut gelijk aan diens zwart-wit gestreepte kopje met rode accenten rondom de ogen en vooraan op de kop. Eenmaal volwassen is de fuut in zomerkleed goed herkenbaar aan de witgemaskerde kop, omringd door een bruinrode krans die geleidelijk overloopt in zwart. Ook de kopveren zijn zwart, en ze steken een stukje omhoog. Het verendek is bruin aan de bovenzijde en wit aan de onderkant, en de ogen zijn felrood. Het mannetje en het vrouwtje van de fuut zien er identiek uit.

fuut_in_winterkleed_601402cd8aab6_large

Fuut in winterkleed

© Fotograaf: willemdewolff

In winterkleed ziet het dier er anders uit, met een vaalbruin verenkleed, minder opvallende kopveren en zonder de opmerkelijke krans. Een herkenningspunt is dan de zwarte ‘teugel’ tussen het oog en de snavel.

Beelden in de compilatie zijn gemaakt door

  • Hendrikje Kooij
  • Joris van Buel
  • Toon Roelofsen

Bronnen: Vogelbescherming en Natuurpunt

Meer over:

fuut
Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor